петак, 3 маја, 2024
vesti online

Tramp otpustio glavnu tužiteljku SAD

redsednik SAD Donald Tramp otpustio je vršiteljku dužnosti državne tužiteljke, ministarku pravde Sali Jets, koja je odbila da ispunjava ukaze o imigraciji, saopštila je Bela kuća.

1

Piše: Danas Online

Vašington 31. januar 2017. 08:16

Tramp otpustio glavnu tužiteljku SAD

Foto: EPA/ Erik S. Lesser

„Gospođa Jets — članica Obamine administracije koja je zauzimala slab stav po pitanju granica i veoma slab stav o ilegalnoj migraciji“, saopštili su u Beloj kući, prenosi Sputnjik.

„Vreme je da se ozbiljno priđe zaštiti naše zemlje. Poziv na strožu selekciju ljudi koji dolaze iz sedam opasnih država nije krajnja mera. To je razumno i potrebno radi zaštite naše zemlje“, dodali su u Trampovoj administraciji. U administraciji su podsetili da je Jetsova radila u timu bivšeg predsednika Baraka Obame.

„Do sada me nisu ubedili da je ukaz zakonit“, napisala je Jetsova u memorandumu, upućenom činovnicima administracije.

Posle inauguracije novog predsednika Sali Jets je privremeno sačuvala svoju funkciju. Do imenovanja Trampovog kandidata Džona Sešnsa na tu funkciju, resorom će rukovoditi tužilac istočnog okruga Virdžinije Dejna Boente.

Tužbu protiv prvog čoveka SAD najavio je javni tužilac američke države Vašington Bob Ferguson. On je, jedan od 16 javnih tužilaca američkih saveznih država koji su izdali saopštenje u kome Trampovu uredbu nazivaju „neameričkom i nezakonitom“, prvi je tužilac koji je najavio tužbu protiv Trampove administracije zbog neke odluke.

Američki predsednik je smenio i vršioca dužnost načelnika carinske službe za imigraciju Danijela Regsdejla, koji je takođe bio u Obaminoj administraciji. Nekoliko američkih diplomata protestovalo je protiv uredbe, koristeći službeni diplomatski kanal „neslaganje“, ali je ih Bela kuća upozorila da će biti razrešeni dužnosti ako ne primene Trampov ukaz, rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser, prenose mediji.

Bivši predsednik SAD Barak Obama, koji je rekao da će se držati dalje od politike osim ako su ugrožene „suštinske vrednosti SAD“ oglasio se sinoć prvi put od odlaska iz Bele kuće. Obama je pohvalio sve one koji širom zemlje izražavaju svoje protivljenje uredbi predsednika Donalda Trampa o imigraciji.

– (Danas)