четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Tramp napao Dženeral Motors zbog proizvodnje u Meksiku

Tramp napao Dženeral Motors zbog proizvodnje u Meksiku

  • Glas Amerike

Sedište kompanije Dženeral Motors u Detroitu u Mičigenu.

Sedište kompanije Dženeral Motors u Detroitu u Mičigenu.

Novoizabrani predsednik Tramp u utorak je kritikovao Dženeral Motors, najvećeg proizvodjača automobila u zemlji, što šalje svoj kompaktni model “Ševrolet Kruz”, koji se proizvodi u Meksiku, nazad u američke salone automobila, oslobođen od poreza, i zapretio da će uvesti visoke carine toj kompaniji. “Proizvodite u SAD ili plaćajte veliki porez na granici”, objavio je Tramp na Tviteru.

Dži Em je saopštio da već proizvodi većinu svojih modela kompaktne klase Kruz u Sjedinjenim Državama, u fabrici u Lordstaunu u Ohaju. Kompanija je dodala da iz Meksika uvozi samo jednu verziju “Ševi Kruza” sa zasečenim zadnjim delom, mali procenat od 172.000 automobila koja su prodata u prvih 11 meseci prošle godine. Pored Meksika, Dži Em proizvodi 21.000 automobila u Kini.

Trampov napad na Dži Em, trćeeg najvećeg svetskog proizvođača automobile posle japanske Tojote i nemačkog Folksvagena je njegov najnoviji u nizu napada na pojedinačne američke kompanije, među kojima su Ford, Boing, Amazon i robna kuća Mejsiz.

Ford je danas odustao od plana da izgradi fabriku vrednu 1,6 milijardi dolara u Meksiku. Umesto toga, drugi proizvodjač automobile u Americi saopštio je da će dodati 700 radnih mesta u Americi i uložiti 700 miliona dolara u postojeću fabriku u Mičigenu da bi proizvodio samovozeće i električne automobile.

Tramp je u u torak imenovao iskusnog zvaničnika i pravnika Robert Lajthajzera, koji je dovodio u pitanje podršku konzervativaca slobodnoj trgovini, da bude novi američki trgovinski predstavnik.

“Ambasador Lajthajzer će obavljati izuzetan posao predstavljajući SAD dok se borimo za dobre trgovinske sporazuma koje stavljaju američke radnike na prvo mesto”, poručio je Tramp.(glasamerike)