петак, 3 маја, 2024
IstaknutoSportVesti

Tenis

Majkl Čeng i Kei NišikoriFoto: EPA/AHMAD YUSNI

Majkl Čeng je jedan od onih legendarni igrača sa velikim šta bi bilo kad bi bilo, a ujedno i čovek koji se retko pojavljuje u javnosti.

Foto: Nova.rs

Najmlađi grend slem šampion (sa samo 17 godina i 109 dana) je govorio za Nova.rs o predstojećem polufinalu Rolan Garosa.

 

PROČITAJTE JOŠ

 

Okršaj Novaka Ðokovića i Karlosa Alkaraza je bez ikakve dileme najiščekivaniji meč tenisa u ovom trenutku, a o tom susretu su se već oglasile mnoge legende tenisa.

Čeng je istakao da će jedna stvar presuditi taj duel. Aludirao je tom prilikom da će biti lepo vreme kao i do sada, a istina je da se od petka očekuje kiša u Parizu.

Ipak, on je obrazložio šta će odlučiti.

„Mislim da neće biti iznenađenja jer su već igrali ranije. Ovo je prvi put ra će igrati na tri dobijena seta, pa je to potpuno drugačija borba. Ipak, na kraju dana sve će zavisiti od toga ko je više naoštren, ko pogađa svoje šuteve i sprovodi plan u delo. Nisam video da ni jedan ni drugi igraju defanzivan tenis, ko bude igrao defanziviji tenis će izgubiti. U današnje vreme mislim da je nemoguće igrati previše defanzivni tenis i očekivati da ćete slaviti, pogotovo kako živahno skakuću ove loptice i u kojim se uslovima igra. Sunce je izašlo, loptice su lake, teško je igrati defanzivan tenis“, ispričao je Čeng za Nova.rs.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA, REUTERS/Benoit Tessier

Pojasnio je šta ga je najviše impresioniralo kod Alkaraza.

„Ta sposobnost da sve to sastavi u celinu, imali smo sjajne igrače, ali koji se nisu podjednako dobro osećali na svim podlogama. On to nije pokazao, to je jedinstveno kod njega. Na US Openu prošle godine, najbržem terenu u SAD, vrlo lako se prilagodio, a ako ste iz Španije ne možete da ne budete dobri na šljaci, to prosto ide protiv tradicije. Nema razloga zašto ne bi mnogo godina ovde ne bi bio konkurentan.“

Ne smatra da će osvajanje titule Rolan Garosa za Đoković biti umanjenog značaja jer na turniru nema Rafaela Nadala.

„Bilo je drugih turnira na kojima Rafa nije bio tu i mislim da niko to nije rekao. Nadal je šampion sa najviše pobeda na Rolan Garosu i šteta je što nije tu, ali svi znamo da se u sportu ponekad to dešava. Novak nije mogao da igra Australijan open i US Open prošle godine, da li neko uzima nešto od šampiona sa tih turnira – ne“, objasnio je Čeng.

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Pojasnio je zbog čega je Alkaraz potpuno drugačiji od svih ostalih igrača.

„Karlos je izuzetan igrač, ne znam ga lično, ali sam video kako se ponaša prema ljudima i deci. On je sjajan ambasador tenisa, ono što ga čini jedinstvenim je što je Španac, ali ne igra tipičan teniski tenis. Može da igra sa osnovne linije, ali i da napadne na mreži, on je harizmatičan igrač i to je predivno za tenis. Mislim da je zbog toga takvo uživanje gledati ga.

Alkaraz je favorit da osvoji Rolan Garos. Ne možete da otpišete druge igrače poput Novaka. Nikada nije lako igrati protiv Novaka na tri dobijena seta. Kada god dođe do grend slema Novak dođe spreman da igra i nikad ne odustaje“, završio je Čeng.

BONUS VIDEO Đoković pobedio Dimitrova u Rimu