OKO 200 radnika „Železnica RS“ u ponedeljak je na Železničkoj stanici u Banjaluci telima blokiralo prolazak vozova. Sedeći na pruzi, ispred voza koji je baš tada trebalo da krene, oni su zahtevali isplate svih zaostataka na ime toplih obroka i naknada za prevoz i poručili da neće prestati sa štrajkom dok im se ne isplate dugovanja.

Radnici su odbili predlog koji je stigao juče iz Vlade RS da im se isplate po dva topla obroka i naknade za prevoz, koje iznose oko 380 maraka po čoveku.

– Vređaju nas! Otkud Vladi sada novac za nas radnike „Železnica RS“, a već mesecima govore kako para nema. Ne tražimo milostinju, već ono što nam duguju. Da li mi sada treba svaki dan da dolazimo i štrajkujemo ovde u Banjaluci, da bismo dobili zarađeno – poručili su radnici uglas.

Inače, dvesta železničara došlo je juče u Banjaluku da pruže podršku kolegama koji štrajkuju glađu od četvrtka. Posle nekoliko sati većanja u zgradi Železničke stanice u Banjaluci, pošto nisu dobili obećanje iz Vlade i uprave da će biti isplaćena dugovanja, odlučili su da sednu na šine i blokiraju prolaz vozova i tako pokažu da su ozbiljni u nameri da se konačno izbore za svoja zakonom stečena prava.

– Evo, seli smo na prugu. Šta nam sada mogu? Ima kraj nas mesta i za direktora Dragana Savanovića, ministra Neđu Trninića i premijerku Željku Cvijanović. Da su Savanović i Trninić uz nas i oni bi danas bili ovde i borili se za nas. Ali niko iz Vlade nas nije ni obišao. Tako su samo pokazali da su fotelje bitnije od radnika – izjavili su, za „Novosti“, štrajkači i dodali da ne žele da im objavljujemo imena.

SAVANOVIĆ OBEĆAO PLATUBANjALUKA – Generalni direktor ŽRS Dragan Savanović rekao je da će u toku ove sedmice biti izmirene obaveze prema radnicima koje se odnose na dva topla obroka i dva prevoza, a da februarsku platu radnici mogu očekivati iduće sedmice. Savanović je apelovao da se radnici vrate na radna mesta, da dodatno ne urušavaju preduzeće.
– U pregovorima sa Vladom i Svetskom bankom trudimo se da obezbedimo povoljan kredit kako bismo sve obaveze mogli da izmirimo u toku ove godine i po osnovu dugovanja i presuda. Siguran sam da ćemo ispuniti sve obaveze prema radnicima do kraja godine na osnovu ovog kredita – istakao je Savanović.

Zlatko Marin, predsednik Sindikata saobraćajno-transportne delatnosti ŽRS, i jedan od 12 radnika koji štrajkuju glađu u Banjaluci, kaže da oni neće odustati od štrajka sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

– U proseku se jednom radniku „Železnica RS“ duguje oko 10.000 maraka. Na to sve imamo stalnu brigu da li će biti plate. Nad glavom nam vise otkazi već godinama. Za to vreme uprava je ista i niko ne snosi odgovornost za ovakvu situaciju. Mi sada kažemo da je dosta, štrajkovaćamo i dalje pa šta bude – poručio je Marin.

Potpredsednik Vlade Republike Srpske, Anton Kasipović pozvao je radnike „Železnica RS“ da prekinu štrajk glađu i obećao da će u ovoj sedmici biti isplaćene određene naknade za topli obrok i prevoz zaposlenima u ŽRS.

Navodeći da će Vlada razmatrati na koji način će dalje rešavati pitanje restrukturisanja „Železnica RS“, Kasipović je istakao da smatra „strašno dramatičnim da i jedan čovek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu“.

– Rešenje za „Železnice RS“ je na tragu onoga što preporučuje i Svetska banka – izjavio je Kasipović.

POLICIJA

SKUP radnika ŽRS u ponedeljak je pratilo dvadesetak policajaca. Oni su se držali podalje od štrajkača i pazili da skup ne preraste u bilo kakvo remećenje javnog reda i mira. (Novosti)