Kako je izgledao televizijski duel Jeremića i Orlića 1Printskrin RTS

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je danas u programu Radio-televizije Srbije da će ključno pitanje na osnovu koga će građani glasati na predstojećim izborima biti borba za bolji život građana, a predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da će to biti Kosovo.

Orlić i Jeremić učetvovali su u jutarnjem programu RTS, komentarisali su aktuelno političku situaciju.

Orlić nije rekao kada će, u skladu sa nadležnostima koje ima kao predsednik Skupštine Srbije, raspisati lokalne izbore, podsetivši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izbore najavio okvirno za 17. decembar i da je to u skladu sa onim što je opozicija tražila.

On je naveo da opozicija „hoće vlast, ali bez izbora, jer znaju šta im na tim izborima sledi“.

 

Orlić je ocenio da je opozicija odavno u kampanji jer su protesti koji traju mesecima vid predizborne kampanje.

Jeremić je rekao da je Narodna stranka spremna za izbore, kada god da budu.

Istakao je da je potrebno ujedinjenje svih stranaka koje dele stav o opasnosti u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu, a da je „linija razdvajanja odlučan stav o odbacivanju francusko-nemačkog plana za Kosovo“.

Na pitanje da li će nastupiti zajedno sa Dverima i Zavetnicima, Jeremić nije dao direktan odgovor, ali je rekao da je potreban državotvorni korak i ujedinjenje, i da su spremni za saradnju sa onima koji sujetu ostave po strani.

Jeremić je rekao da bi zajedno sa izborima trebalo da bude raspisan i referendum o odbacivanju francusko-nemačkog plana.

Na pitanje koliko je odlazak Miroslava Aleksića naškodio rejtingu Narodne stranke, Jeremić je rekao da ne prati istraživanja javnog mnjenja, ali i da su mu rekli da nije uticao.