недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

TELEKOM OTPLATIO STAN JORGOVANKE TABAKOVIĆ: Evo kako je guvernerka postala vlasnik 144 kvadrata!

BIRN Srbija objavio je da je Telekom Srbije otplatio četvorosobni stan u Novom Sadu guvernerke Narodne banke Srbije, Jorgovanke Tabaković, preuzevši na sebe skoro 78.000 evra duga.

NE PROPUSTITE…

Kako je BIRN objavio na portalu javno.rs, Jorgovanka Tabaković je sa Javnim preduzećem PTT Srbija potpisala ugovor o otkupu dela stana površine 144 kvadratna metra još 30. maja 2000. godine, u vreme kada je bila na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju u Vladi socijaliste Mirka Marjanovića.

Prema dokumentaciji do koje je došao BIRN, guvernerka je tim ugovorom stekla vlasništvo nad 94 kvadrata (65 odsto) pomenutog stana, pošto ih je otkupila za tadašnjih 8.822,6 nemačkih maraka (DEM). Preostalih 35 odsto površine tog stana u vrednosti od 92.170 DEM, prema Ugovoru o prenosu prava svojine koji je potpisan 17. 02. 2000, Tabakovićeva je trebalo da otplati u narednih 40 godina.

Međutim, kako tvrdi BIRN, ona nije platila ni jednu ratu, a ugovorne obaveze koje nije ispunjavala celih 12 godina, preuzima njeno matično preduzeće Telekom Srbija tri meseca poošto je preuzela funkciju guvernerke NBS. BIRN navodi da se ovo vidi iz Sporazuma o regulisanju međusobnih obaveza, koji su 30. novembra 2012. potpisali generalni direktor PTT Srbija Milan Krkobabić i v.d. generalnog direktora Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

Foto: Marina LopičićFoto: Marina Lopičić

Telekom se „obavezao da ispuni obavezu zaposlene Telekoma (u tom trenutku guvernerke) Jorgovanke Tabaković i plati potraživanje PTT-a u vrednosti 35 odsto idealnog dela stana iz Ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti“, navodi BIRN i dodaje da u sporazumu piše i da je iznos koji Telekom mora da plati „uvećan za iznos pripadajuće zatezne kamate“, pošto Tabakovićeva nije ispunjavala obaveze preuzete 2000. godine. (Kurir)