петак, 14 јуна, 2024
vesti online

Tajni ugovor o Železari – uzaludni zahtevi za objavljivanjem

Tajni ugovor o Železari – uzaludni zahtevi za objavljivanjem

Tajni ugovor o Železari - uzaludni zahtevi za objavljivanjemIzvor: Tanjug/Zoran Žestić
Peter Kamaraš i Željko Sertić

Ugovor o upravljanju Železarom Smederevo, između Vlade Srbije i kompanije HPK Engineering B.V, još je tajna za srpsku javnost, iako i mediji i nevladine organizacije mesecima zahtevaju da se obelodani.

Premijer Aleksandar Vučić, početkom nedelje je rekao da je objavljivanje ugovora pitanje za Ministarstvo privrede i da ne vidi razlog da se on krije.

„Ne znam, pitajte Sertića, ali ne vidim da tu treba bilo šta da se krije. To treba samo da se vidi sa partnerima koji su ušli da li nema nekih zakonskih obaveza prema njima. Ali ja sam vam rekao sve detalje ugovora, ne vidim da tu ima bilo šta skriveno na bilo koji način“.

Tako je premijer odgovorio na pitanje kada će biti objavljen ugovor o upravljanju Železarom. Ne sumnjajući u njegove reči, želeli smo da se uverimo u detalje i na papiru. Međutim, iz Ministarstva privrede nam nisu odgovorili kada će ugovor biti objavljen. Baš kao što ugovor nisu dobili ni ostali koji su ga tražili na uvid.

ŽelezaraIzvor: N1

Prvi zahtev za dobijanje kopije Ugovora zaključenog 21. marta, podnela je Ministarstvu privrede Transparentnost Srbija, tri dana po njegovom zaključivanju. S obzirom na to da ugovor nije dostavljen, Transparentnost se obratila povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, koji je dva puta kaznio ministarstvo zbog neispunjavanja naloga, 29. juna prvi put, kaznom od 20 hiljada dinara, i 27. avgusta, kaznom od 180hiljada.

Sledeći korak trebalo bi da bude izvršenje rešenja nesporednom prinudom, što je u nadležnosti Vlade.

Neobjavljivanje otvara brojne spekulacije. Od toga da li Železara i dalje može da računa na državnu pomoć, iako se Srbija pred EU obavezala da je neće davati, pa do toga da li su ugovorene i garancije za poslovne uspehe koji su najavljeni pre sklapanja ugovora.

„Ono što sa druge strane boli i što jeste problem, bez obzira na to šta je konkretan razlog u ovom slučaju, jeste što se ne poštuje Zakon, čak i kad više ne postoje bilo kakve pravne mogućnosti da se postupi drugačije“,kaže Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija.

Ugovor o upravljanju Železarom u Smederevu nije jedini koji vlast u Srbiji odbija da obelodani. Nepoznanica su, na primer, i svi detalji o izgradnji projekta Beograd na vodi, ali i neki ugovori koje je potpisivala prethodna vlast.

Više informacija saznajte od Vojislava Stevanovića.

Izvor: N1