среда, 15 маја, 2024
vesti online

TAJNI PLAN Svet se obradovao zbog Kimove odluke, ali se iza nje krije VELIKA OPASNOST

Kim Džong Un najavio je da će Severna Koreja da zaustavi nuklearna i raketna testiranja uoči samita sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. Deklaracija Pjongjanga verovatno će dospeti na naslovne stranice, ali posmatranje istorije zemlje i konteksta njenog nuklearnog i raketnog programa, sugerišu da bi očekivanja mogla da budu prevelika.

Izjava koja je data u subotu jasno stavlja do znanja da razlog zbog kojeg Kim Džong Un obustavlja testove, je taj što je misli da je njegova zemlja ovladala razvojem nuklearnog oružja, piše analitičar i urednik „Diplomata“ i stariji saradnik Federacije američkih naučnika, Ankit Panda za BBC.

FOTO: EPA / RAS SRBIJA

Indija i Pakistan su do 1998. godine izvele po šest nuklearnih proba i sada se vode kao nuklearne sile iako od tada nisu vršili dodatne testove. Isti broj testova sprovela je i Severna Koreja, uz dodatnih osam godina u posedu znanja za razvoj tehnologije.

Bomba koja uništava gradove

Poslednja dva testa, u septembru 2016. i 2017. godine, dostigli su bitne granice. Peti test je izvršen sa standardnim i kompaktnim nuklearnim uređajem koji može da se montira na rakete kratkog, srednjeg i interkontinentalnog dometa (ICBM). (BLIC)