субота, 27 априла, 2024
IstaknutoVestiZdravlje

Tajne Jovanjice

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages; Filip Krainčanić/Nova.rs; MUP srbije

Ime koje se sve više pominje u javnosti povodom slučaja „Jovanjica“ je Mirko Škero, bivši šef beogradskog centra Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i jedan od glavnih ljudi te službe. Škero je više puta u javnosti označavan kao osoba koja je bila veza između vlasnika plantaže marihuane Predraga Koluvije i tadašnjeg šefa BIA a sadašnjeg ministra policije Bratislava Gašića, a opozicioni političar Miroslav Aleksić ističe da je reč o osobi koja je zapravo spona između korumpiranog dela bezbednosnog sistema i korumpiranih političara u Srbiji.

Nekadašnji šef beogradskog centa Bezbednosno informativne agencije (BIA) ovih dana doživljava noćnu moru svih tajnih agenata, jer se njegovo ime neprestano pominje u medijima u vezi poljoprivrednog dobra „Jovanjica“, odnosno najveće plantaže marihuane u Evropi.

Fotografija Mirka Škera se ne može pronaći na internetu, ali njegovo ime se proteklih dana može pročitati na stupcima crne hronike. Inspektor Četvrtog odeljenja beogradske policije Dušan Mitić, koji je svedočio u Specijalnom sudu o policijskoj akciji u kojoj su uhapšeni optuženi za gajenje marihuane na „Jovanjici“, opisao je jedan interesantan telefonski razgovor u kome se pominje upravo Škero.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Po njegovoj priči, dok je trajala akcija na imanju se pojavio Aleksandar Tošić, koji se srdačno pozdravio sa Koluvijom, a potom zamolio policajce da sa informacijom o hapšenju i o zapleni marihuane ne izlaze u javnost. Na pitanje ko to zahteva, Tošić je odgovorio: „Moj šef“. Šef je bio Škero, tadašnji načelnik beogradskog centra.

 

Pročitajte još:

 

Mitić je potom pozvao svog načelnika Slobodana Milenkovića, koji je pozvao Škera telefon i on mu je potvrdio da je poslao Tošića i ponovio molbu da se ne izlazi u javnost s informacijama.

Škero je rekao i da postupa po nalogu svog šefa, tada direktora BIA a sada ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Na suđenju u utorak inspektor Mitić je nastavio svedočenje i na pitanje advokata odbrane, odgovorio je da je Milenkoviću i njemu bila namera da uhapse i Mirka Škera i Bratislava Gašića.

Ono što je interesantno jeste zbog čega se Škero nikada nije našao, ako ne optuženih, onda makar listi svedoka u slučaju. Čak ni u procesu za “Jovanjicu 2”, u kojoj su pored Koluvije optuženi pripadnici bezbednosnih službi u Srbiji.

O Škeru, čoveku iz senke, koji očigledno i dalje ima uticaj u BIA, malo se zna. Spekuliše se da je i dalje u toj službi, ali na kom mestu – nije poznato.

Miroslav Aleksić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Jedan od prvih koji su ukazali na ulogu načelnika beogradskog centra BIA u slučaju pronalaska najveće plantaže droge bio je narodni poslanik Miroslav Aleksić. On objašnjava zašto je Škero, koji je u međuvremenu smenjen i sklonjen van žiže javnosti, ali je, navodno, još uvek u službi, toliko važan u celoj toj priči.

„Njegova uloga u tom kriminalnom poduhvatu je bila da koordiniše i organizuje rad različitih službi koje su umešane u obezbeđenje „Jovanjice“. On je i spona između tih službi i politike, jer je on na vrhu piramide bezbednjaka, a iznad njega je već prvi političar u toj priči, tadašnji direktor BIA i sadašnji ministar policije Bratislav Gašić. Dakle, Škero je veza između korumpiranog dela bezbednosnog sistema i korumpiranih političara u Srbiji. Meni lično nije jasno kako se Mirko Škero još nije našao ni na jednoj optužnici vezanoj za slučaj “Jovanjica”“, objašnjava Aleksić.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Aleksić je bio u Specijalnom sudu u utorak i objasnio je kako je on video taj glavni pretres.

„Advokati odbrane, koji zastupaju Predraga Koluviju, više su branili državu, Andreja i Aleksandra Vučića nego Koluviju. Duboko sam uveren da ”Jovanjica” nikako nije moglo da se sprovede i naparavi bez znanja Aleksandra Vučića. Predrag Koluvija je tu samo izvođač radova. Škero je put do političkog vrha“, zaključuje Aleksić.

Podsetimo, „Jovanjica“ je otkrivena 14. novembra 2019. godine, kada je inspektor Slobodan Milenković na auto-putu ka Nišu zaustavio automobil sa blinkerima, u kome se nalazio Predrag Koluvija. Koluvija je tada policajcima pokazao lažnu policijsku legitimaciju, a tada se pristupilo proverama o čemu se, odnosno o kome se radi.

Milenković je u tužilaštvu izjavio da je imao odranije saznanja da je Koluvija diler droge.

VIDEO: Da li „Jovanjica“ pada u senku?