четвртак, 9 маја, 2024
vesti online

SUMNJIVO Pare za Crveni krst završile kod Divca

Više od 630.000 korisnika „Infostana“ dobilo je uz račun za mart i obrazac za uplatu Crvenom krstu, ali su se zbog navodne greške sredstva slila Fondaciji „Ana i Vlade Divac“.

U Fondaciji „Ana i Vlade Divac“ kažu da će vratiti Crvenom krstu sav novac koji im je uplaćen

– Greškom Crvenog krsta Srbije korisnici su uz martovski račun objedinjene naplate dobili uplatnice za humanitarnu akciju „Za decu korisnike narodnih kuhinja i đake pešake“ sa dva različita broja računa – rekla je Milica Paunović, portparol „Infostana“. Ona je istakla da to javno preduzeće podržava humanitarne akcije, ali da je Crveni krst preuzeo na sebe štampanje flajera.

 

  • Dva broja

Naime, na jednoj polovini flajera bio je upisan broj računa Crvenog krsta, a na drugoj broj računa za koji se ispostavilo da pripada Fondaciji „Ana i Vlade Divac“.
– U pitanju je tehnička greška štamparije. Istom namenom je i Fondacija štampala flajere i to u istoj štampariji, pa je tako došlo do greške. Neke uplate su već prošle na pogrešan račun. Mi smo se već čuli sa Fondacijom i postignut je dogovor da se sredstva uplaćena za namenu oporavka dece korisnika narodnih kuhinja transferišu na račun Crvenog krsta Srbije – tvrdi Jelena Radojičić, stručni saradnik za socijalnu delatnost Crvenog krsta.
Ona kaže da je „Infostan“ obavestio sve banke i pošte da je flajer neispravan, kao i na koji račun treba da se uplati novac.
Ostaje nejasno kako se račun Fondacije našao na flajeru. U Crvenom krstu kažu da su gotov proizvod dobili na uvid, ali da nisu uočili grešku na njemu. U štampariji „Beoteleprom“ iz Beograda, koja štampa flajere Crvenog krsta, juče nije bilo nikog ko bi mogao da nam prokomentariše ovaj slučaj i razjasni kako se ta greška desila.

 

  • Uočena greška

– Na račun Fondacije prvog dana kada su stigli računi slilo se 34.650, drugog 109.780 i trećeg 107.275 dinara. Znači da je ukupno 251.705 dinara otišlo na pogrešan račun. Na vreme je uočena greška, tako da neće biti većih problema – kažu u Crvenom krstu i uveravaju da će novac u najkraćem roku biti prebačen njima.
Da će sredstva koja su Beograđani želeli da doniraju akciji Crvenog krsta biti vraćene potvrđeno nam je i u Fondaciji „Ana i Vlade Divac“.

 

  • Greška štamparije?

– U proceduri smo prebacivanja novca i završili smo svu dokumentaciju koja je potrebna kako bi se transfer završio. U svakodnevnoj smo komunikaciji i sav novac koji je uplaćen za njihovu akciju, što se lako može proveriti preko šifre poziva na broj, biće vraćen – kažu za „Blic“ u Fondaciji „Ana i Vlade Divac“.

 

U toj fondaciji nisu imali odgovor na pitanje da li je istina da su koristili usluge iste štamparije i da se zbog toga desila greške.    (Blic)