субота, 18 маја, 2024
vesti online

Stupio na snagu Zakon o budžetu „težak“ 1.115,7 milijardi, kao i Zakon o PIO

U Srbiji danas stupa na snagu Zakon o budžetu za 2015. godinu, kojim su planirani prihodi od 924,4 milijarde dinara, a rashodi od oko 1.115,7 milijardi dinara

U Srbiji danas počinje primena više novih zakona, među kojima su i izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim će se postepeno do 2032. godine izjednačiti starosne granice za odlazak u penziju žena i muškaraca.

Primena zakona počinje danas osim odredbe o dodatnom stažu za majke koja će se primenjivati od 1. januara 2032. godine.

Zakonom je predviđeno da se počev od 2015. do 2020. za po šest meseci na godišnjem nivou povećava starosna granica za odlazak žena u penziju, a od 2020. za po dva meseca da bi 2032. ona bila 65 godina, odnosno da bi se izjednačila sa uslovima za muškarce.
Minimalan staž za odlazak u starosnu penziju zadržan je na 15 godina.

Uvedena je opcija odlaska u prevremenu starosnu penziju sa najmanje 40 godina staža i 60 godina života, uz prelazni period od 2015. do 2023. godine za muškarce, odnosno do 2024. godine za žene.

Rešenja iz novog antidoping zakona, koji se takođe primenjuje od danas, usklađena su sa najnovijim izmenama Međunarodnih antidoping propisa. Najvažnije izmene su da se pored dosadašnjih osam povreda antidoping pravila uvode još dve nove povrede, a to su saucesništvo i nedozvoljeno udruživanje.

Novi zakon omogućava sportistima da učestvuju u međunarodnim takmičenjima i omogućava da Srbija bude organizator.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i budžet za 2015.godinu kojim su planirani prihodi od 924,4 milijarde dinara, a rashodi 1.082 milijarde dinara, kao i niz pratećih zakona koji počinju da se primenjuju od 1. januara 2015. Reč je o izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, po kojem ce pravo na subvencije imati gazdinstva sa najviše 20 hektara umesto dosadašnjih 100 hektara.

Izmenama Zakona o akcizama naplata akciza ce se obavljati svakog meseca, umesto na tri meseca, što ce omoguciti predvidivost u prihodima budžeta.

Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) koje su usvojili poslanici, ukida se obaveza placanja PDV na donacije iz inostranstva, na primer sredstva IPA se oslobadaju obaveze placanja ovog poreza. U Skupštini Srbije 29.decembra završeno je redovno jesenje zasedanje, a od 16. aprila, kada je formiran ovaj saziv parlamenta, usvojeno je 146 zakona i 98 ostalih akata – odluka i zaključaka.

Usvojeni su sistemski zakoni, medu kojima su budžet za narednu godinu i rebalans budžeta za 2014. godinu, set medijskih zakona, zakoni koje je uputila Narodna banka Srbije, o privatizaciji i stečaju, ali i Zakon o radu. Od pocetka saziva održana je 31 sednica, od toga jedna konstitutivna, 16 u redovnom zasedanju, osam u vanrednom i šest posebnih sednica.

Skupština je zasedala 92 dana.(Novosti)