уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Strože bezbednosne provere na letovima za SAD

Sve strane avio kompanije koje lete za Sjedinjene države biće izložene strožijoj bezbednosnoj proveri. Međutim, zabrana unošenja lap-top računara u putničku kabinu, koja važi za letove iz nekih aerodroma sa Bliskog istoka i severne Afrike, bar za sada, neće se primenjivati.

Putnici mogu da očekuju dodatne provere, detaljnije pregledanje elektronskih uređaja, pojačano obezbeđenja oko aviona i u aerodromskim zgradama, kao i pse za otkrivanje eksploziva i hemijskih supstanci.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli kaže da će nove mere početi da se primenjuju postupno u narednih nekoliko meseci.

Naši neprijatelji neprekidno rade na pronalaženju novih metoda za sakrivanje eksploziva, regrutovanje aerodromskih radnika i vršenje otmica aviona. Meni je bilo važno da razgovaram sa svima koji imaju veze sa bezbenođću avijacije. Razgovarao sam sa našim stranim partnerima, čelnicima industrije iIi privatnim ulagačima. Moj zaključak je da je vreme da se na globalnom nivou podigne stepen bezbednosti avio saobraćaja„.

Za sada, nove mere ne obuhvataju zabrana unošenja lap-top kompjutera u putničke kabine, koja se odnosi na direktne letove za Ameriku iz bliskoistočnih i zemalja severne Afrike. Zabrana je stupila na snagu u martu, pošto su obaveštajne službe ustanovile da pripadnici Islamske države pokušavaju da u neki od aviona podmetnu bombu.

Američki zvaničnici su razmatrali uvođenje sličnih mera za letove iz Evrope, ali se neke avio kompanije usprotivile, jer su lap-top kompjuteri i drugi elektronski uređaji važni putnicima koji putuju službeno.

Novim merama bezbednosti biće obuhvaćeno 280 međunarodnih aerodrome u 105 država. Sa tih aerodroma u Sjedinjene Države svakodnevno poleće oko 325 hiljada putnika.

Aerodromima u inostranstvu je dato 120 dana da počnu sa primenom novih mera bezbednosti i tri nedelje za poboljšanje provere elektronskih uređaja.

Eventualni propust da se udovolji zahtevima američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost bi povlačio, kako je rečeno “dodatne bezbednosne restrikcije“, poput novčanih kazni pa čak i zabrane sletanja na američko tlo. (Glasamerike)