среда, 15 маја, 2024
IstaknutoTehnologijaVesti

Stari savski most

Ideja da Stari Most postane deo memorijnog kompleksa Staro sajmište

Ideja da Stari Most postane deo memorijnog kompleksa Staro sajmište

Nakon ideje da Stari savski most bude premešten u park Ušće, i niza ideja dela arhitekti, sinoć smo od predsednika države čuli najnoviju ideju – da most spaja Veliko ratno ostrvo i Zemun. Sagovornici Nove saglasni su da nije jasno po kom osnovu je izvršena procena da bi relacija Zemun-Veliko ratno ostrvo bila idealno rešenje. Veliko ratno ostrvo najdragoceniji je prirodni resurs u celoj Srbiji, kaže nekadašnji gradski urbanista Đorđe Bobić za Nova.rs.

„Veliko ratno ostrvo zakonom je zaštićeno prirodno dobro i ono se ne sme ugroziti“, navodi Bobić.

Sagovornik Nove ocenjuje da bi se sprovođenjem ove ideje izmeštanja Starog savskog mosta, Veliko ratno ostrvo svelo na gradski park i da bi sve njegove vrednosti, biljke, ptice i ostale životinje, jednostavno nestale.

Đorđe Bobić Foto:Milica Vučković/FoNet

I ranije je, kako kaže, bilo ideja da se Novi Beograd poveže mostom sa Velikim ratnim ostrvom, i odustajalo se – jer zakon to ne dozvoljava.

Bobić ističe i da mu nije jasno ko je mogao da „tako nešto“ smisli i napravi predlog predsedniku države, koji se sada „tom idejom javno hvali“.

Sa tim je saglasan i arhitekta iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Dragomir Ristanović, koji ističe da nije jasno po kom osnovu je izvršena procena da bi relacija Zemun-Veliko ratno ostrvo bila idealno rešenje.

On za Nova.rs navodi da, iako je u izjavi predsednika upotrebljen termin „izmeštanje“, takav poduhvat bi podrazumevao uklanjanje čelične konstrukcije i njenu montažu na konstruktivne stubove koji bi prethodno bili izgrađeni u koritu reke Dunav.

Foto:Nova

„Takva intervencija predstavljala bi složen inženjersko-građevinski poduhvat čijoj realizaciji bi morao da prethodi niz izmena strateških i planskih dokumenata, kao i izrada projektne dokumentacije“, kaže naš sagovornik.

Podseća da osim što to rešenje, pored toga što nije predviđeno postojećim planskim aktima – ne nazire se ni u konceptu Generalnog urbanističkog plana Beograda, koji je predstavljen javnosti u junu prošle godine.

 

PROČITAJTE JOŠ

 

„Imajući sve ovo u vidu nejasno je po kom osnovu je izvršena procena da bi relacija Zemun-Veliko ratno ostrvo bila idealno rešenje“, dodaje Ristanović.

On ističe i da se često susrećemo sa situacijama da se građani o planiranim „namerama“ informišu tek nakon što u javnost procure fotomontaže gotovih projekata o čemu nam govori i primer planiranog rušenja značajnog dela komplesa Beogradskog sajma zarad proširenja kapaciteta projekta „Beograd na vodi“.

„Najavljeno izmeštanje Starog savskog mosta iz svog prostornog i istorijskog konteksta kao i potpuna transformacija karakteristične vizure savskog priobalja Beograda, predstavlja još jedan ustupak koji gradske i republičke vlasti čini u korist realizacije projekta Beograd na vodi. U najmanju je ruku zabrinjavajuća okolnost da se o sudbini ovih vitalnih gradskih prostora odlučuje brzopleto, neoprezno i netransparentno“, zaključuje Ristanović.

BONUS VIDEO Beograđani ne znaju šta kopaju misteriozne bušilce širom grada, a i Šapić tvrdi da ne zna (dok namiguje)

Beograđani ne znaju šta kopaju misteriozne bušilce širom grada, a i Šapić tvrdi da ne zna (dok namiguje)

Beograđani ne znaju šta kopaju misteriozne bušilce širom grada, a i Šapić tvrdi da ne zna (dok namiguje)