четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

STANDARD IM NIJE BITAN Rusi teže žive, ali vole Putina

Životni standard srednje klase u Rusiji drastično je opao, ali Rusi i dalje smatraju Vladimira Putina svojim herojem.

Ekonomska kriza nije ugrozila Putinov rejting

Nema više čarter-letova do sunčane Turske, niti francuskih sireva i vina. Otkako je Moskva pogoršala odnose sa Ankarom i zabranila uvoz hrane iz zemalja EU, za Ruse su došli crni dani.
Rublja je izgubila više od polovine svoje vrednosti od prošle godine i teško da će se uskoro oporaviti. I dok kritičari tvrde da je samo pitanje vremena kada će se Rusi pobuniti i kazniti svog predsednika, Putinova popularnost nastavlja da raste.
Prema anketama iz prethodnih nekoliko meseci, njegovu politiku podržava između 85 i 90 odsto Rusa.

– Tačno je da više ne možemo da jedemo turski paradajz, ali nije nas briga. To nije jedini paradajz na svetu. Frižideri nam nikad nisu prazni – kaže jedna Ruskinja.
Tražeći krivca za ekonomske probleme, ruske patriote upiru prstom prema Zapadu i tvrde da njihova zemlja trpi ekonomske, političke i vojne napade.

Odani: Srednja klasa i dalje ima poverenja u ruskog predsednika

– To je deo ruskog mentaliteta. Njihov stav je: „Neprijatelji su svuda oko nas, ali mi ponosno stojimo i nećemo pokleknuti. Mi smo nepobedivi“ – kaže Marija Lipman, politička analitičarka sa Univerziteta u Vašingtonu.

Ruski mediji uzdižu Putina, a sankcije koje je Zapad uveo Rusiji predstavljaju kao pozitivan razvoj događaja

Za mnoge Ruse, aneksija Krima predstavljala je prelomni događaj, nakon kojeg su još više počeli da kuju Putina u zvezde.
– Oni su to doživeli kao vaskrsenje one Rusije koja je umrla posle raspada SSSR-a – objašnjava Denis Volkov iz nezavisne organizacije za sociološka istraživanja „Levada centar“.
On dodaje da je ruska vojna akcija protiv islamista u Siriji dodatno pojačala ruski patriotizam. (Blic)