субота, 27 априла, 2024
vesti online

Srbija će moći da balansira između EU i Rusije sve do ovog KORAKA, kada će morati da PRELOMI

Srbija će moći da balansira između EU i Rusije sve dok ne bude zatvorila poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku. To će biti kraj priče o „dve stolice“ i podrazumevaće uvođenje sankcija Rusiji.

susret Aleksandra Vučića sa Hojtom Jiom otvorio je ponovo pitanje odnosa Srbije i Ruske federacije

Foto: Z. Žestić / Tanjugsusret Aleksandra Vučića sa Hojtom Jiom otvorio je ponovo pitanje odnosa Srbije i Ruske federacije

Ne možete sedeti na dve stolice istovremeno, naročito ako su tako daleko – poručio je srpskim vlastima i javnosti zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji.

I dok su neki, poput šefice pregovaračkog tima za pregovore sa EU, za izjavu američkog zvaničnika rekli da je loše protumačena, Aleksandar Vulin, poznat po tome što više naginje ka ruskoj stolici, smatra da je ovo do sada najteži javni pritisak Zapada na Srbiju. On je za izjavu Jia rekao da „nije izjava prijatelja niti nekoga ko poštuje Srbiju“.

Najvažnija tema svih razgovora Jia sa političarima u Srbiji, kako vladajućih tako i opozicionih, bio je odnos Srbije s Rusijom. Za ruski humanitarni centar u Nišu rekao je da predstavlja opasnost po region i da su iz njega koordinisane sve aktivnosti, uključujući prošlogodišnje nemire u Crnoj Gori.(BLIC)