субота, 4 маја, 2024
vesti online

Срби ухапшени у Словачкој радили нелегално за корејску компанију

Brратислава – Срби из групе од 62 страна радника ухапшених у уторак у Шали на југозападу Словачке због нелегалног рада и боравка у тој земљи, радили су за јужнокорејско предузеће „Шин Хеунг Пресижен Словакија” и чекају на депортацију у центру полиције за имигранте у Медведову, јавио је словачки јавни ТВ и радио сервис РТВС.

„Словачка полиција ухапсила је у Шали због нелегалног рада и боравка у Словачкој 62 особе. Ради се о 27 држављана Украјине, 23 Србије, осморо Македонаца и и четири држављана Босне и Херецговине. Према информацијама РТВС, сви су радили нелегално за агенцију ‘Шин Хеунг Пресижен Словакија’ (Shin Heung Precision Slovakia) која доставља резервне делове предузећима Самсунг, Сони, ЈВЦ, ЛГ и Тошиба”, јавио је РТВС.

Словачки јавни радио и тв сервис подсетио је да словачко Министарство рада и социјалних питања већ дуже време води борбу с посредничким агенцијама које злоупотребљавају стране раднике, доводе их с неважећим уговорима и не плаћају им социјално и здравствено осигурање, а који често раде у горим условима него Словаци запослени у истим фабрикама.

Слична хапшења и депортације с привременом забраном уласка у Европску унију због рада на црно честа су у Словачкој и у суседној Чешкој, а полиције тих земаља о њима обавештавају медије обично само када су у питању веће систематске рације.

За случај хапшења у Шали словачка јавност сазнала је тек када се у среду једна од српских радница јавила медијима у Србији, конкретно Б92, и испричала у како драматичној ситуацији се налазе, пошто су без новца остали у Словачкој с роком од седам дана да напусте земљу а, како је казала, помоћ им није пружила амбасада Србије у Братислави. (Бета),(POLITKA)