петак, 26 априла, 2024
vesti online

SRBI PRED SUDOM U NEMAČKOJ „Jaguari“ prevarante odvezli pravo u zatvor

Grupa prevaranata iz bivše Jugoslavije je kupoprodajom engleskih luksuznih automobila „jaguar“ od 2014. godine prevarom oštetila banke za preko 500.000 evra.

Jaguar automobil

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pred sudom u Bilefeldu u Nemačkoj pojavila su se dvojica uhapšenih državljana Srbije osumnjičenih da su članovi kriminalne grupe, Zlatan S. (47) i Saša M. (52). Oni su pripadali bandi sa Balkana i iz Italije, prenosi portal „vesti” nemačke medije.

Članovi grupe imali su genijalan plan. Prvo je u jednom salonu za prodaju automobila Zlatan S. jula 2014. godine kupio polovni „jaguar“

„Taj osećaj luksuza“

Saša M. je na saslušanju na suđenju u Nemačkoj ispričao da je jedan mesec lično vozio „jaguar“ vredan 64.000 evra, kako bi „i sam doživeo taj osećaj luksuza“. Potom je limuzinu prodao u Italiji, i to za samo 6.000 evra, manje od desetine njegove prodajne vrednosti, piše portal „vesti“.

vredan 38.990 evra. Priložio je lažni sprski pasoš i lažnu prijavu stanovanja u Dortmundu. Uplatio je depozit i potvrdu od poslodavca da mu je mesečna plata 2.100 evra. Sve potvrde i dokumenta bili su falsifikovani.

Prodavac je potom zahtev prosledio banci da odobri kredit na 84 mesečne rate. Potom je Zlatan S. preuzeo „jaguara“, registrovao ga u Dortmundu, a onda automobil podigao u Bilefeldu i nestao na Balkanu, kažu u tužilaštvu. Tako je proteklo i narednih osam transakcija. Svaki put su podmetani lažni papiri za kupovinu „jaguara“ vrednih do 65.000 evra, koji su zatim prodavani u Hrvatskoj, Srbiji ili južnoj Italiji, i to za mali deo njihove stvarne vrednosti.

Tek tokom leta prošle godine otkrivena je prevara zbog neplaćanja rata kredita. Za Zlatanom S. i Sašom M. izdata je Interpolova poternica. Posle nekoliko meseci su uhapšeni, jedan u Sloveniji, drugi u Hrvatskoj, posle čega su izručeni Nemačkoj. (Alo)