субота, 27 априла, 2024
vesti online

Sprečen šverc 300 kilograma zlata iz Libije

Tri stotine kilograma zlata, 1,7 miliona evra, pola miliona američkih dolara i neprecizirana količina drugih valuta – to je basnoslovni teret koji su petorica još neidentifikovanih krijumčara pokušala da iznesu iz Libije proteklog vikenda, javljaju regionalni mediji.

„Petorica sofisticiranih krijumčara”, kako švercere opisuje libijska štampa, uspeli su da sa basnoslovnim teretom prođu bezbedonosne kontrole na međunarodnom aerodromu „Mitiga” kod Tripolija i ukrcaju se na let za Dubai preko Istanbula.

Ubrzo po poletanju, avion „Libijan vingsa” dobio je nalog da se smesta vrati na aerodrom „Mitiga”, koji inače kontroliše proislamska milicija iz Misrate, odana međunarodno nepriznatom režimu u Tripoliju.

Za sada nije razjašnjeno kako je pet osoba prošlo sa 300 kilograma zlata kroz bezbednosne kontrole na jedinom funkcionalnom međunarodnom aerodromu na zapadu Libije.

U prvim navodima istrage saopšteno je da je avion „Libijan vingsa” vraćen nakon prijave posade da su u vazduhoplovu primetili „vreće sa zlatom”. Čiji su zlato i devize skinuti sa leta Tripoli–Istanbul, nekoliko minuta po poletanju, u regionalnim medijima o tome nema ni spekulacija.(Politika)