среда, 1 маја, 2024
vesti online

Šoder: Teško je predvideti kako će se razvijati situacija

Leksovački lopov na biciklu otimao zlatne lančiće

24.08.2015 Beograd

Šoder: Teško je predvideti kako će se razvijati situacija

Šoder: Teško je predvideti kako će se razvijati situacijaFoto: Beta / Miloš Miškov

Teško je predvideti kako će se na Balkanu i u Srbiji razvijati situacija sa migrantima, ali problem sve većeg broja izbeglica koje sa Bliskog istoka stižu u Srbiju ne treba nazivati krizom, već treba sprečiti da do nje dođe, smatra šef misije UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder. 

Većinu pomoći koja je podeljena izbeglicama obezbedio je UNHCR, rekao je Šoder i istakao da je srpska vlada brzo reagovala da obezbedi prihvat tih ljudi.

Šoder je pomoć građana i civilnog društva opisao kao neprocenjivu.

On je za RTS kazao da je teško predvideti kako će se na Balkanu i u Srbiji razvijati situacija sa migrantima.

„U ovom trenutku ovo još ne bi trebalo nazivati krizom. Teško je predvideti, jer događaji ovde u velikoj meri zavise od događaja u Iraku i Siriji, u Turskoj, Grčkoj, Makedoniji, Srbiji i dalje Mađarskoj i zemljama Evropske unije, kuda većina ovih izbeglica namerava da ode i pridruži se prijateljima i porodici. Dakle, veoma je teško predvideti. Videli smo blagi porast u poslednjih nekoliko meseci. Nadamo se da će se brojke stabilizovati ili smanjiti, ali to je teško predvideti, jer ima toliko mnogo faktora“, naglasio je Šoder.

Na pitanje kada bi situaciju vezanu za migrante i izbeglice nazvao krizom, Šoder je odgovorio da bi se to dogovilo u trenutku kada se pojave ozbiljne pretnje po bezbednost i zdravlje izbeglica.

„Ono što treba da uradimo je da sprečimo da do krize dođe. Sada govorim o situaciji u Srbiji, ne u drugim zemljama. Ali u Srbiji ne bi trebalo da govorimo o krizi. Treba da sprečimo da do nje dođe. Posebno kada dođe zima i izbeglice više ne budu mogle da borave na otvorenom“, upozorio je on.

Na pitanje kako UNHCR može da pomogne Srbiji u ovoj situaciji, Šoder je odgovorio da se to dešava na mnogo načina, pre svega na nivou međunarodne podrške i saveta kako razvijati azilni sistem.

„Obezbedili smo mnogo pomoći, mnogo lekova koje smo mi obezbedili, srpske vlasti su podelile izbeglicama. Hranu. Većinu ovih stvari je obezbedio UNHCR, tako da mi popunjavamo praznine jer možemo brzo da reagujemo. Ono što ne možemo da nabavimo u Srbiji mi dopremamo iz naših magacina u inostranstvu. Trenutno su na putu ćebad, prostirke za spavanje, šatre i stići će u Srbiju za dan ili dva“, rekao je Šoder i dodao da na ovom planu UNHCR dobro sarađuje sa vlastima u Srbiji.

Šoder je ocenio da je u ovoj situaciji srpska vlada reagovala veoma brzo, posebno u poređenju sa drugim zemljama u regionu.

„Bili su proaktivni, predviđali su razvoj događaja, bili su spremni. I vrlo blisko smo sarađivali. Zato u Srbiji ne vidimo scene kakve viđamo u Grčkoj i Makedoniji, gde vidimo mnogo veću patnju i sukobe, nasilje. Ništa od toga još nismo videli u Srbiji. To je zato što su vlasti, uz našu pomoć, reagovale veoma brzo, proaktivno i predviđajući događaje. I moram da dodam da su za to zaslužni i građani Srbije i civilno društvo, koji su bili od ogromne pomoći izbeglicama od samog početka. To je neprocenjivo“, naglasio je Šoder.

„Ne očekujemo da stotine hiljada (izbeglica) dođe u narednih nekoliko nedelja. Imamo stabilan priliv od hiljadu do dve dnevno. To može malo da poraste. To se iz jasnih razloga dogodilo proteklog vikenda. Ono što treba da radimo je da planiramo. To i činimo zajedno sa Vladom za različite scenarije. Situacija je nepredvidiva, mnogo je faktora u igri i zato moramo biti spremni za slučaj da dođu desetine ili stotine hiljada. Moramo biti spremni, Srbija mora biti spremna da uz međunarodnu pomoć izađe na kraj sa takvom situacijom onako humano kako je to do sada radila. I to je pitanje planiranja i spremnosti“, zaključio je Šoder.

 

autor: APizvor: Tanjug

PROČITAJTE I…

  • Oliver Ivanović u pritvoru do 26. oktobraOliver Ivanović u pritvoru do 26. oktobra

    Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću danas je produžen pritvor za još dva meseca, od 26. avgusta, izjavio je njegov branilac advokat Nebojša Vlajić.

Opširnije…

Kompanija Gugl formirala je nov ogranak samo za zdravstvo

Не

Žele li Beograd i Priština zeleno svetlo EU za evrointegracije

Radio Slobodna Evropa  – ‎пре 6 сат(и)‎
Na briselskom stolu je već dobro poznat set nerešenih pitanja o kojima treba da se postigne dogovor, žele li Beograd i Priština zeleno svetlo EU za nastavak za sledeći korak u evrointegracijama. Kako javlja dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozviak, u …
Интересује вас Београд?  ДаНе

Gugl formirao zdravstveni ogranak u okviru koncerna Alfabeta

Blic  – ‎пре 9 сат(и)‎
Kompanija Gugl formirala je nov ogranak samo za zdravstvo, Lajf sajensiz, koji će biti u okviru Alfabeta, novog holdinga koji je nastao iz tog američkog veb giganta. Lajf sajensiz će obuhvatiti sve poslove vezano za zdravstvo, objavljeno je danas na …
Интересује вас Гугл?  ДаНе