петак, 26 априла, 2024
vesti online

Sintetički zaslađivači sprečavaju mršavljenje

Serbien Ombudsmann Sasa Jankovic in Belgrad (DW/N. Rujević )

INTERVJU

Janković: Arbitrarno stanje samovlašća

Nakon apela sto javnih ličnosti da se kandiduje za predsednika, zaštitnik građana Saša Janković u intervjuu za DW priča o izborima, bespravnoj gradnji i bespravnom rušenju, i o tome šta nam to govori o pravnoj državi.  Otvori članak   1 komentar

ISTRAGA

Masovno prisluškivanje u Makedoniji

Symbolbild Netzwerk - Netzwerkkabel in einem Serverraum (picture-alliance/dpa/S. Hoppe)

Istraga o višegodišnjem masovnom nezakonitom prisluškivanju u Makedoniji dobija nove dimenzije. Jedan od dva telekomunikaciona operatera sarađuje sa Tužilaštvom, ali drugi, čini se, odbija saradnju.

DŽEJMS GALBRAJT O DONALDU TRAMPU

Tramp je pretnja temeljima američkog društva

USA Ohio West Chester - Donald Trump Profil (Getty Images/AFP/B. Smialowski)

U SAD polako nestaje osnova političkog i socijalnog jedinstva. Ta država je izgubila iz ruku svoje moralno vođstvo u svetu jer u njoj jačaju reakcionarni elementi, smatra u svojoj anazili Džejms Galbrajt.  1 komentar

INTERVJU

Da li će Kina biti uzor u zaštiti klime?

Deutschland Falling Wall Konferenz Berlin (DW/A.Hoffmann)

Otmar Edenhofer za DW kaže da Donald Trump ne želi zaštitu klime dok Kina akcenat stavlja na struju proizvedenu na ekološki način. Kina želi da na međunarodnoj pozornici bude prihvaćena kao „tiha sila“.

IRAN

Trgovina decom na ulicama Teherana

Bildergalerie Iran Obdachlose (Milad Alaei)

Sve više iranskih roditelja iz očaja prodaje svoju malu decu. Vlasti nemaju poverenje u nevladine organizacije koje se zalažu za prava žena i dece.

POSLE IZBORA U SAD

Hoće li Tramp prepustiti Aziju Kinezima?

Shanghai Donald Trump und China (Getty Images/AFP/J. Eisele)

Budući američki predsednik Donald Tramp je naglasio da će SAD istupiti iz tranpacifičkog Sporazuma o slobodnoj trgovini TPP. Sada se svi pitaju: kako će na to reagovati Kina?

IZRAEL

Borba protiv požara i neprijatelja

Israel Waldbrände (Reuters/R. Zvulun)

U Izraelu već danima besne požari. Desetine hiljada ljudi moralo je da napusti svoje kuće. Policija vodi istragu i uhapsila je 12 osumnjičenih. Premijer Netanjahu govori o teroru. Pomoć je stigla od mnogo zemalja.

Bildergalerie | Ausstellung Bling, Bling Baby des NRW-Forum (O. Barbieri)

GRAD KOJI SE MUNJEVITO MENJA

Singapur: tri godine za 50 sekundi

Kit Loutit je australski umetnik koji 12 godina živi u Singapuru. Tri godine je snimao, uvek na istim mestima, kako se ovaj grad-država menja.

HRVATSKA

Zagreb – metropola sa problemima

Kroatien - Stadtansicht von Zagreb (picture-alliance/B. Filic/PIXSELL)

Hrvatska metropola s bori s gomilom problema. Jedan od najvećih je upravljanje otpadom koje nije regulisano kako treba, a ni broj saobraćajnih problema nije mali. Evo kako izgledaju najveće nedaće.

JEZICI I NACIONALIZMI

Kojim jezikom govoriš?

Sarajevo Sprache als Trennlinie (DW/Z. Ljubas)

Govore li istim jezikom narodi u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji? Različite teorije o tome da li govorimo istim jezikom ili različitim jezicima postoje odavno, a posebno su došle do izražaja raspadom Jugoslavije.

ISTRAŽIVANJE

Sintetički zaslađivači sprečavaju mršavljenje

Süßstoff (Fotolia/Monika Wisniewska)

Stručnjaci već duže vreme sumnjaju, da zaslađivači koji se često koriste kao zamena za šećer mogu da pomognu u mršavljenju – sada su dokazali da oni blokiraju digestivni enzim, koji je važan za sprečavanje gojaznosti.