петак, 26 априла, 2024
vesti online

Sin lidera Hamasa pozvao Izrael da odmah povede rat protiv terorističkog Hamasa

Novi glas se prudružio rastućem horu poziva koji su upućeni Izraelu da slomi Hamas u Gazi pre nego što ovi teroristi započnu još jedan rat. Taj novi glas pripada sinu glavnog lidera Hamasa.

Mosab Jusef, sin lidera Hamasa u Palestinskoj upravi Šeika Hasana Jusefa, pozvao je Izrael da pođe u rat protiv Hamasa – sa ciljem da se sklopi mir sa Palestincima.

Pre dve nedelje u specijalnom intervjuu za Walla! News, Jusef je izjavio da je svestan značaja svog poziva – i da, daleko od toga da je ovo „ratno huškanje“, on poziva Izrael na rat pre svega zbog bezbednosnih i praktičnih razloga.

„Znam da ovo zvuči opasno, kao ratno huškanje“, rekao je Jusef. „Ali, to uopšte ne proizilazi iz tog motiva“.

„Govorim ove stvari, jer ne možete pobeći od stvarnosti“, nastavio je on. „Ne možete pobeći od [militarizacije Hamasa]sa privremenim rešenjima. Morate da rešite problem Hamasa tako što ćete ga iskoreniti, jednom za sva vremena“.

Jusef je dodao da je sada „pravi trenutak“ da Izrael ponovo angažuje svoje snage u Gazi, pre nego što proširi svoje napore u rekonstrukciji. Zaista, analitičari već izražavaju povećanu zabrinutost i pružaju dokaze da je Hamas počeo sa rekonstrukcijom terorističkih tunela u Izraelu – a Hamas je otpočeo radove samo nekoliko nedelja nakon što je ovog leta okončana operacija Zaštitna ivica.

„Sve dok Izrael čeka da neprijatelj postane još opasniji, budući ratovi protiv [Hamasa] će biti sve teži i teži“, dodao je on. „Udarite ih zimi, kada su nepripremljeni“.

Jusef je takođe rekao da, po njegovom mišljenju, još jedan rat može rešiti napetu bezbednosnu situaciju u Judeji i Samariji i u Jerusalimu, gde Palestinska uprava podgreva tenzije „kako bi pokazala slabost Izraela“. On je pozvao Izrael da bude jak i zastrašujući, ali da bude oprezan kada je u pitanju povređivanje civila.

Jusef je takođe kritikovao dogovor o prekidu vatre sa Hamasom, rekavši da je ovaj koncept u celini „suštinski pogrešan“. Stagnacija samo daje više vremena Hamasu da se obnovi – kako vojno tako i politički. Štaviše, Jusef tvrdi da „pogled na Hamas kao normalno političko telo predstavlja opasno nerazumevanje situacije“.

„Ovo je, pre svega, i ideološki pokret“, naveo je. „Stoga, ne postoji koncept pregovora ili kompromisa sa njim“.

Jusefovi komentari prate ne samo izveštaje da Hamas ubrzano obnavlja svoju terorističku mrežu, već prate i nekoliko znakova da Hamas širi svoje aktivnosti daleko izvan Gaze.

(Arutz Sheva)(isra-news)