ZA „Telekom Srbija“ ozbiljno je zainteresovano šest kupaca, potvrdio je danasministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić. On nije želeo da daje bilo kakve detalje o pristiglnim ponudama, niti imena investitora, kako se ne bi uticalo na dalji proces privatizacije.

– Taj model se pokazao kao dobar, jer je rezultat toga da sada imamo šest ponuđača. Potrudili smo se da dajemo informacije koje neće uticati na privatizaciju – rekao je Ljajić, ističući da je cilj da se uveća cena i poveća konkurencija.

Ministar je naveo da sledi takozvana treća faza koja traje 14 dana.

– Privatizacioni savetnik analizira dokumenta, a Agencija za privatizaciju proverava učesnike u postupku. Nakon isteka 14 dana dobićemo listu vrednovanu po ceni koju nude za kupovinu 58 odsto akcija – objasnio je Ljajić. – Komisija će analizirati ponude i dati konkretan predlog.

Do sada pominjan kao najozbiljniji kandidat za kupovinu srpskog „Telekoma“, investicioni fond „Apolo“, u ovu privatizaciju ne ide direktno. Kako „Novosti“ saznaju, on planira da ovu kupovinu ostvari kroz osnivanje novog preduzeća, i to zajedno sa „Telekomom Slovenije“. „Apolo“ i „Telekom Slovenije“ praktično će osnovati posebnu kompaniju u koju će američki investicioni fond uložiti novac za kupovinu srpske kompanije, dok će slovenački državni holding (slovenačka država kao vlasnik) uložiti akcije „Telekoma Slovenija“.

PAKETPREDSTAVNICI reprezentativnih sindikata upozoravali su javnost da je nepoznato šta se, u stvari, prodaje. U vlasništvu Republike Srbije je 58 odsto akcija, ali je „Telekom“ vlasnik 20 odsto sopstvenih akcija (koje je otkupio od grčke kompanije OTE). U ovom trenutku ponuđeno je 58 odsto, a o sudbini 20 odsto će odlučivati Vlada Srbije.

– Tako bi, praktično, bile rešene dve privatizacije odjednom: i slovenačkog i srpskog telekoma – navodi izvor „Novosti“.

Oba ova investitora već su slala neobavezujuće ponude za domaćeg teleoperatera. S obzirom na to da je slovenačka kompanija tri puta manja od srpskog konkurenta, u startu je bilo očigledno da je malo izvesno da slovenački „Telekom“ sam može da kupi „Telekom Srbija“. Formiranjem zajedničkog preduzeća sa investicionim fondom, koji je već u prošlosti upravljao telekomunikacijskim preduzećima u SAD, Nemačkoj i Švajcarskoj, privatizacija postaje izvesnija. Preostaje samo pitanje cene, pošto je, prema nezvaničnim podacima, srpska vlada spremna da svoj paket vlasništva proda za minimum 1,4 milijarde evra, a to je 200 miliona više od onoga što, navodno, nudi „Apolo“.

Nezvanično, iza „Apola“ stoji „Dojče telekom“, uveliko prisutan u regionu, koji trenutno zbog prevelikog investiranja ne može direktno da pazari „Telekom Srbija“. „Apolo“ posle privatizacije i istekom dve godine, preprodao bi nemačkom operateru srpski telekom. Ukoliko u igru na opisan način uđu i Slovenci, „Dojče“ bi istovremeno postao vlasnik i njihovog telekoma.

Osim što među zainteresovanim kupcima najviše ima investicionih fondova, važan igrač na strani mogućih investitora je i telekomunikaciona kompanija iz Rusije, ali i državni „Kineski telekom“, koji je poslednji ušao u trku za profitabilno srpsko preduzeće.

Kriterijumi po kojima će se birati kupac su cena koju ponudi, socijalni program i količina investicija u naredne tri godine. Kako „Novosti“ saznaju samo socijalni program, kojim treba da se „Telekom“ očisti od viška kadrova koštaće 70 miliona evra. Prema nezvaničnim informacijama, ako dođe do privatizacije, radnici koji se odluče da napuste nacionalnog telekomunikacionog operatera dobiće otpremnine do 1.000 evra po godini staža.(Novosti)