субота, 27 априла, 2024
vesti online

Savremeno društvo sebi ovo ne sme da dozvoli – sve više građana za VRAĆANJE SMRTNE KAZNE

Srbija je još 2002. godine ukinula smrtnu kaznu, poštujući tako tekovine savremenih društava, a ono što sada zabrinjava jeste podatak da je u našoj zemlji skoro dve trećine građana za vraćanje tog radikalnog i necivilizacijskog čina. Zašto je to tako, pitali smo stručnjake.

Ubistva koja su šokirla Srbiju - Sinša Zlatić, masovni ubic iz Žitišta i Vladica Rajković koji je silovao i ubio trogodišnju devojčicu iz Zaječara

Foto: RAS SrbijaUbistva koja su šokirla Srbiju – Sinša Zlatić, masovni ubic iz Žitišta i Vladica Rajković koji je silovao i ubio trogodišnju devojčicu iz Zaječara

Rezultati istraživanja koje je za udruženje građana „Srbija protiv smrtne kazne“, uradila agencija „Ispos“ povodom 10. oktobra, Svetskog i evropskog dana protiv smrtne kazne, pokazli su da je za vraćanje smrtne kazne 58 odsto građana, dok se tek svaki četvrti (24 odsto) protivi tome.

Pokazalo se i da je oko petine građana, njih 18 odsto, neodlučno po ovom pitanju. A ako bi se oni izuzeli, čak 70 odsto onih koji imaju stav o smrtnoj kazni, za vraćanje je ove sankcije u srpsko zakonodavstvo.

Broj onih za smrtnu kaznu neprekidno raste

Poražavajuće je da je ovo najveći registrovani broj zagovornika smrtne kazne od 2002. godine kada je ona zakonom ukinuta. Taj broj inače neprekidno raste od 2012. godine, pokazju uporedni podaci.

I među onima koji podržavaju smrtnu kaznu nešto je više onih koji su odlučno za njenu primenu (31 odsto) u odnosu na 27 odsto onih umerenijih koji kažu da su više za smrtnu kaznu nego protiv nje.

Radikalan stav tipičan za nezadovoljno društvo

Objašnjavajući ovakve rezultate istraživanja, Marija Šijak iz udruženja „Srbija protiv smrtne kazne“, navodi da je porast radikalnih stavova karakterističan za društva u kojima vlada opšte nezadovoljtsvo, kao i u državama u kojima dominira biračko telo desnog centra. (Blic)