четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

SASTANAK U NBS Izvesna povećanja plata i penzija nekoliko procenata

Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije Ivan Nikolić izjavio je danas da je potpuno izvesno da će biti povećanja plata i penzija i da će iznositi nekoliko procenata, a moguće je da neće biti linearno, već u zavisnosti od delatnosti u javnom sektoru.

Nikolić je rekao da je Srbija izuzetno prošla etapu prvog dela programa u pogledu budžetskog deficita i gotovo ostvarila stabilizaciju, da se sada govori o razvoju i da će doći i investicije kada bude stvoren dobar poslovni ambijent.
On je ukazao da postoje preduzeća koja „nismo, na žalost, privatizovali, ne zato što nismo hteli, već zato što nije bilo kupaca“.

Na pitanje da li je realno da kraj maja ne bude poslednji rok za rešavanje pitanja 17 strateških preduzeća, Nikolić je odgovorio potvrdno.

– Nedavno se našlo prelazno rešenje za jedno preduzeće u oblasti proizvodnje osnovnih metala, postoji i drugo u hemijskom kompleksu, a takva preduzeća su bitna za privredu Srbije, ocenio je Nikolić.
Iako su gubitaši, takva preduzeća imaju neki proizvod, za razliku od nekih drugih koja ništa ne rade i možda može i da se produži taj rok, smatra Nikolić.
Sastankom u NBS, kako je rečeno, počinju razgovori MMF-a i Vlade Srbije o trećoj reviziji trogodišnjeg aranžmana, postignutog u februaru, a pored ocene do sada urađenog, govoriće se o budžetu za narednu godinu i povećanju plata i penzija. (Blic)