субота, 27 априла, 2024
vesti online

SAD okrivile Rusiju za vazdušni napad kod Alepa

Nemačka vlada nema podataka koji potvrđuju da je bombardovan humanitarni konvoj u Siriji, saopštila je zamenica zvaničnog predstavnika nemačke vlade Ulrika Demer, prenosi Sputnjik.

Piše: S. D.

Moskva, Berlin, Hama četvrtak, 22. septembar 18:32

SAD okrivile Rusiju za vazdušni napad kod Alepa

U konvoju kod Alepa je pre dva dana stradalo 20 osoba.

„Vlada nema sopstvene podatke ko je odgovoran za to što se dogodilo“, rekla je Ulrika Demer. Sputnjik podseća da su SAD sugerisale navodnu umešanost Rusije u granatiranje humanitarnog konvoja UN u Siriji. Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Ben Rods rekao je da SAD smatraju rusku vladu odgovornom za bombardovanje. Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo video-snimak kretanja humanitarnog konvoja UN na teritoriji Alepa pod kontrolom militanata. Na snimku se vidi da je konvoj UN pratilo terensko vozilo terorista sa minobacačem velikog kalibra.

Sirijska vojska i odredi samoodbrane su pokrenuli veliku ofanzivu na severu provincije Hama, prenosi Sputnjik. Vladine snage se kreću prema naselju Kusab, saopštio je izvor u sirijskoj samoodbrani.

Sirijska vojska i samoodbrana su pokrenule veliku vojnu operaciju na severu Hame. Ovo je odgovor na napad militanata grupe ‘DŽunud el Aksa’ koje se nastavljaju već mesec i po dana, rekao je sagovornik ruskoj agenciji.

Prema podacima samoodbrane, u toku su borbe u području sela Kusab. Odredi se kreću prema mestu Taibat el Imam. Teroristi od avgusta pokušavaju da zauzmu naseljena mesta na severu Hame. Oni su pokušali da se približe administrativnom centru i vojnom aerodromu. Ipak, vojska je uspela da preuzme inicijativu i krene u kontraofanzivu.

– (Danas)