субота, 11 маја, 2024
vesti online

Rusija dezinformisanjem nastoji destabilizovati Zapadni Balkan“

Rusija podriva demokratske napore i napredak zemalja regiona, a dezinformisanjem nastoji destabilizovati Zapadni Balkan ocijenjeno je na otvaranju Zimske bezbjednosne konferencije u Podgorici. Čulo se još da je za očekivati da će Rusija nastaviti da se pozicionira kao geopolitički protivnik zapadnih demokratija.

Ambasadorka SAD u Podgorici, Margaret Uehara, kazala je da je članstvo Crne Gora u NATO dovelo do tri pozitivna rezultata.

„Potvrđuje politiku otvorenih vrata NATO-a, podstiče bezbjednost i stabilnost regiona i naglašava korist reformi posebno vladavinu prava i dobro upravljanje“, navela je Uehara.

Ona je kazala da stabilna Crna Gora, koja može da smanji ranjivosti koji podrivaju Evropu, predstavlja glas građana i zajedničko dobro za zemlju.

Uehara je naglasila da se u Crnoj Gori mogla vidjeti zavjera protiv Vlade i korišćenje negativnih informacionih kampanja kojima se podrivaju ključne vrijednosti društva.

„Crna Gora je bila odlučna da se suprotstavi ovim aktivnostima. Vaša hrabrost posebno u suočavanju sa ruskim pritiskom inspiriše svijet“,kazala je Uehara.

Ona je kazala da se ne možemo baviti bezbjednošću, a da se ne borimo protiv informacionih kampanja koje pokušavaju da unište demokratske principe i izazivaju ratove.

Uehara je poručila da je svaki ruski napor, bez obzira da li je spoljni ili unutrašnji, koji može negativno da utiče na demokratske procese, potpuno – neprihvatljiv.

Kako je dodala, Crna Gora se suočila sa bezbjednosnim izazovima, ali nije sama i SAD će nastaviti da je podržavaju ojačavajući njene demokratske institucije.

„Crna Gora mora nastaviti da bude lider u reformama i pokazati svijetu da kontroliše svoju sudbinu – sudbinu prosperiteta i bezbjednosti koju nikakav loši uticaj iz spoljnjeg svijeta ne može da spriječi“, poručila je Uehara.

„Informacija, kao resurs od strateškog značaja, postala je glavno sredstvo modernog ratovanja“, kazao je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

On je naglasio da je upravo sajber oblast prepoznata kao najosjetljivija karika u bezbjednosnom sistemu, a da su sajber prijetnje i hibridno ratovanje svrstani u red savremenih izazova koje je veoma teško predvidjeti.

Bošković je rekao da zloupotreba medija, interneta i društvenih mreža, kao i plasiranje dezinformacija predstavljaju sredstva za ostvarivanje političke i vojne superiornosti u međunarodnom bezbjednosnom okruženju.

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera rekao je da Rusija dezinformisanjem nastoji destabilizovati Zapadni Balkan i podrivati demokratske napore i napredak zemalja regiona i dodao da je za očekivati da će ta zemlja nastaviti da se pozicionira kao geopolitički protivnik zapadnih demokratija.

On je kazao da se prošle godine Rusija umiješala u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i time napala integritet američkog demokratskog sistema, ali da je to kasnije uradila i u Crnoj Gori. (glasamerike)