субота, 27 априла, 2024
vesti online

Руси се повлаче из Сирије

Руси се повлаче из Сирије

Аутор: Владимир Вукасовићпонедељак, 11.12.2017. у 11:32

Авион председника Путина су руски ловци допратили до базе Хмејмим у Сирији (Фото Спутњик)

Неколико дана након што је руска војска саопштила да у Сирији више нема насеља под контролом Исламске државе (ИД), први човек Кремља Владимир Путин је у ненајављеној посети Сирији наредио да се руски војници ангажовани у тој земљи повуку на места где су стално стационирани.

Медији су пожурили да пренесу како то означава почетак одласка руских трупа из Сирије, о чему се и раније говорило, али још није извесно колико ће се њих задржати у тамошњим руским базама Тартус и Хмејмим. Управо у Хмејмиму, који је успостављен као стална руска база током рата у Сирији, Путин је накратко боравио и, како је јавио Спутњик, напоменуо да ће и та војна испостава и она у Тартусу наставити да буду оперативне.

Уз упозорење да ће се на терористе, ако опет буду подигли главу, сручити напад „какав никад нису видели”, Путин је дао довољно наговештаја да за потпуно повлачење руских војника из Сирије још није дошао час. И раније је Москва у два наврата, први пут још у јануару прошле године, потом крајем 2016, најављивала почетак повлачења војних снага из Сирије, да би се рат са опозицијом и ИД тек потом још више разбуктао. Обазривост се може назрети и у прошлонедељном саопштењу руске армије: констатовано је да ИД више нема насеља под својом контролом, међутим, није поручено да су сви њени борци истребљени и да с њима тек не предстоји герилски рат. (POLITIKA)