четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Roditelji đaka ocenjivaće nastavnike i direktore škola

Teničko i informatika postaće jedan predmet koji će se zvati dizajn – Fakulteti koji ne dostave podatke o svom radu biće stavljeni na listu neoželjnih – Novčane kazne za roditelje čija deca imaju više od 20 neopravdanih izostanaka – Verbić ostaje u ministarstvu i radiće na konceptu velike mature
Autor: Sandra Gucijanutorak, 30.08.2016. u 22:00

(Фото Раде Крстинић)

Roditeljima je dodeljena slaba uloga u školi i to mora da se popravi. Njih niko nikad nije pitao šta zaista misle, a oni mnogo toga znaju. Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela – najavljuje u prvom intervjuu za „Politiku” Mladen Šarčević, novi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On obećava i veću ulogu inspekcija, posebno na lokalu, kažnjavanje direktora i sekretara škola koji prikrivaju radne funkcije, kao i dostupnost podataka za celokupno privatno obrazovanje, posebno za fakultete. Za ovih desetak dana od kako je na dužnosti u Nemanjinoj 24, susreo se sa predstavnicima sindikata, univerziteta, SANU, Nacionalnog prosvetnog saveta, skupštinskog Odbora za obrazovanje, „večitih” studenata i uspeo da na Vladi za nekoliko dana „izboksuje” povraćaj novca za prosvetne radnike kojima su pogrešno obračunate zarade. Njegovi bivši đaci imaju samo reči hvale za svog profesora koji je bio i direktor državne škole i tehnološki višak, sindikati su zadovoljni jer je „konačno čovek iz struke” u ministarskoj fotelji, a oni koji već u prvim danima traže „dlaku u jajetu”, kažu da je na ovu funkciju izabran samo zato što sin premijera ide u Šarčevićevu privatnu školu.

– Vaše kolege pišu i da mi je supruga vlasnica izdavačke kuće, a ona je ekonomista, u penziji, čuva unuke. Premijera sam video samo jednom, kada mu je sin upisivao školu. Da prihvatim dužnost me je ubeđivao mesec i po dana. (Politika)