уторак, 7 маја, 2024
vesti online

Robert de Niro otvorio Sarajevo film festival

Sarajevo film festival nastao je u mračnim i opasnim vremenima. Krvoproliću rata suprotstavio se umetnošću i humanošću. Šest godina kasnije – 11. septembra 2001. i moj grad NJujork je napadnut. Osnovali smo Filmski festival Tribeka kao gest nade, otpora…

1

Piše: M. Krtinić

petak, 12. avgust 22:40

Robert de Niro otvorio Sarajevo film festival

Foto:sff.ba

Na prvom izdanju festivala Nelson Mandela nas je podsetio da je film snažno sredstvo za podsticanje razumevanja i toleranicije na svetu – kazao je De Niro.

On se zahvalio Mirsadu Purivatri što je 2005. bio član žirija Tribeke.

– Sada je meni čast što sam ovde i što imam priliku da otvorim 22. izdanje Sarajevo film festivala – istako je legendarni glumac.

De Niro je postao i prvi dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva za životno delo za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

– Čuvaću ovu nagradu, Srce Sarajeva, jer mislim da ne postoji grad koji je pokazao toliko srca u trenutku takve tragedije. Sarajevo film festivala i Tribeka film festival su srodne duše. Nastali su u ratnim vremenima tražeći u umetnosti sredstvo koje može da nas ujedini. Čast je biti vaš partner na ovom zadatku. Hvala vam – naglasio je De Niro pred 3.000 gledalaca koji su glumca pozdravili ovacijama.

Film kojim je počeo 22. SFF je „Taksista“, kultni film Martina Skorsezea, koji je prikazan u restauriranoj verziji napravljenoj povodom 40. godina od premijere filma.

Do 20. avgusta na 22. SFF-u biće prikazano još 222 filmska naslova, od čega su 53 svetske premijere.

– (Danas)