среда, 15 маја, 2024
vesti online

Razmena vatre na granici dve Koreje, naložena evakuacija

SEUL- Južnokorejske vlasti naložile su evakuaciju stanovništva iz područja blizu svoje zapadne granice, nakon razmene vatre sa Severnom Korejom, objavili su danas lokalni mediji.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je nešto ranije saopštilo da je vojska te zemlje uzvratila vatru nakon što je Severna Koreja ispalila granatu na južnokorejski pogranični grad Jeončeon.

U saopštenju se navodi da su južnokorejski sistemi za nadgledanje uočili da je jedna granata ispaljena sa severnokorejske strane granice prema jugu, što je navelo Južnu Koreju da odgovori ispalivši više desetina granata prema mestu odakle je ispaljen severnokorejski projektil, prenela je agencija AFP.

Nije dostupno više detalja o tom incidentu, pa se tako ne zna ni šta se dogodilo u južnokorejskom gradu na koji je ispaljena granata.

Zvanični Pjongjang je prošle nedelje zapretio da će se osvetiti zbog toga što je Seul posle više od decenije opet uključio pogranične zvučnike za propagandu, putem kojih kritikuje navodne severnokorejske provokacije i hvali demokratski sistem Južne Koreje.

Vlasti u Seulu su 11. jula ponovo uključile propagandne zvučnike, kao odgovor na to što su severnokorejski vojnici navodno prešli granicu i postavili nagazne mine, koje su eksplodirale i povredile dva južnokorejska vojnika. (Novosti)