субота, 4 маја, 2024
IstaknutoTehnologijaVestivesti online

RAT U UKRAJINI

RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Pogoršava se moral ruskih trupa, panika bi se brzo mogla proširiti na prvoj crti

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 12: Ukrainian soldiers fire with D-30 artillery at Russian positions in the direction of Klishchiivka as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on August 12, 2023. Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)

U

Ž

I

V

O

DONETSK OBLAST, UKRAINE – AUGUST 12: Ukrainian soldiers fire with D-30 artillery at Russian positions in the direction of Klishchiivka as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on August 12, 2023. Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)

 Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

Ključni događaji:

  • Prve isporuke nizozemskih i danskih F-16 Ukrajini oko Nove godine
  • ISW: Pogoršava se moral ruskih trupa zbog ukrajinskih napada
UŽIVO
05:59

ISW: Pogoršava se moral ruskih trupa

Ukrajinski udari na područja ruskog teritorija pogoršavaju moral ruskih trupa, što u konačnici prijeti stabilnosti ruskih obrambenih snaga u mnogim ključnim područjima na fronti, napisao je u svojem najnovijem ažuriranju Institut za proučavanje rata (ISW).

Ponovljeni napadi na područja u južnoj Ukrajini koja je okupirala Rusija degradiraju moral ruskim vojnicima, što može izazvati paniku koja bi se mogla brzo pojačati i proširiti među ruskim jedinicama na prvoj crti, dodaje se u izvješću ISW-a.

Prethodno izvješće ISW-a istaknulo je krhkost ruske obrane na prvoj liniji i napomenulo da je ruska nemogućnost rotiranja jedinica na prvoj liniji pokazatelj iscrpljenih rezervi. Stoga, ako među jedinicama na prvoj crti potencijalno vlada panika kao posljedica niskog morala, to bi moglo imati znatan utjecaj na sposobnost ruskih trupa da ostanu stabilne.

– Neki ruski vojni blogeri su istaknuli svoju ljutnju zbog nedavnih ukrajinskih napada na most u Kerčkom tjesnacu i pozvali ruske snage da ciljaju obitelji, domove i imovinu donositelja odluka u Ukrajini, kako bi odvratili daljnje ukrajinske apade na ruska pozadinska područja, piše ISW.

05:37

Prve isporuke nizozemskih i danskih F-16 Ukrajini oko Nove godine

Nizozemska i Danska Ukrajini će poslati borbene zrakoplove F-16, a prve isporuke realizirat će se oko Nove godine, najavili su u nedjelju premijeri dviju zemalja članica NATO-a koje je posjetio ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski.

Prvo je to stvarno obećanje o isporuci zrakoplova F-16 za ukrajinske oružane snage. Uslijedilo je nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države odobrile isporuku borbenih zrakoplova dviju zemalja.

Zelenski je odluku nazvao „prijelomnim sporazumom“, kazavši i da će zrakoplovi pomoći u jačanju ukrajinske protuzračne obrane, kao i protuofenzive protiv ruske invazije.

Danska će isporučiti ukupno 19 mlažnjaka, a prvih šest Ukrajini bi trebalo biti isporučeno oko Nove godine. Zatim će ih se tijekom 2024. isporučiti osam te još pet 2025., rekla je danska premijerka Mette Frederiksen.

„Znamo da je vaša sloboda i naša sloboda, a znamo i da vam treba više“ oružja, rekla je Frederiksen na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa Zelenskijem u danskoj zračnoj bazi Skrydstrup.

„Stoga objavljujemo da Ukrajini doniramo 19 borbenih zrakoplova F-16.“

Nizozemska na raspolaganju ima ukupno 42 zrakoplova F-16, ali tek treba odlučiti hoće li svi biti donirani, kazao je u nedjelju nizozemski premijer Mark Rutte za vrijeme posjeta Zelenskog njegovoj zemlji.

Nizozemska i Danska zadnjih nekoliko mjeseci predvode međunarodne napore da se ukrajinski piloti uvježbaju za upravljanje zrakoplovima F-16 i da im se oni u konačnici i doniraju kako bi se Ukrajinci mogli suprotstaviti nadmoćnijim ruskim zračnim snagama.

„Glavno pitanje za Ukrajinu su zrakoplovi F-16 kako bismo zaštitili naš narod od ruskog terora. Sve smo jači“, objavio je Zelenski ranije na Telegramu.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u subotu da je počela obuka ukrajinskih pilota za letenje zrakoplovima F-16, ali i dodao da će to potrajati barem šest mjeseci, a možda i dulje jer treba obučiti i inženjere i mehaničare.

Obuka će se odvijati u Danskoj i Rumunjskoj, rekli su dužnosnici koalicije 11 zemalja.

Ukrajina je prošli tjedan rekla da ne očekuje da će zrakoplove F-16 moći koristiti već ove jeseni ili zime.

Nizozemska bi mogla poslati zrakoplove F-16 Ukrajini jer njezine oružane snage prelaze na lovce F-35.

Zelenskij je u subotu bio u posjetu Švedskoj, gdje je razgovarao o mogućnosti da dobije njihove zrakoplove Gripen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Ukrajina traži nadogradnju za Himarse. Ovo kasetno streljivo ključ je proboja ruskih linija u tekućoj protuofenzivi

PIŠE DAVOR KRILE
18. kolovoza 2023. – 08:31
<p>Himars raketni sustav u akciji</p>
PREMIUM
Galerija
Himars raketni sustav u akcijiAndrew Leeson/Afp

Rakete dugog dometa naoružane kasetnim streljivom ključ su za probijanje ogromne ruske obrambene mreže, tvrdi američki savjetnik ukrajinskog vrhovnog zapovjednika.

Dan Rice, bivši časnik američke vojske i diplomant West Pointa, prilično je utjecao na odluku Bijele kuće u srpnju da Kijevu pošalje 155 mm kasetno streljivo (DPICM). U to je vrijeme bio posebni savjetnik glavnog ukrajinskog zapovjednika generala Valerija Zalužnog. Danas se Rice zalaže za dodatno proširenje ukrajinskog arsenala kasetnog streljiva i traži od Bijele kuće da Ukrajini hitno odobri isporuku raketa M26 DCIPM, koje bi se ispaljivale iz kijevske flote topničkih raketnih sustava HIMARS.