уторак, 30 априла, 2024
vesti online

PRŠTE OŠTRE REČI: Nemačka upozorila Rusiju zbog „zloupotrebe“

BERLIN – Nemačka i Rusija razmenile su oštre reči oko slučaja navodnog silovanja jedne ruske tinejdžerke, gde je zvanični Berlin danas upozorio na moguću „zloupotrebu“ tog slučaja, posle nagoveštaja Moskve da se radi o policijskom zataškavanju.

Sergej Lavrov (Foto: RIA novosti)

Policija je prošle sedmice odbacila svedočenje jedne 13-godišnjakinje da je bila žrtva seksualnog napada koji su počinili imigranti u Berlinu.

Tinejdžerka, koju se u ruskim medijima pominje po imenu „Liza“, nestala je 11. januara, navodno na putu ka školi, preneo je AFP.

Ona se vratila kući i podnela prijavu policiji, gde su njeni roditelji rekli istražiteljima da su je kidnapovala tri stranca na železničkoj stanici u istočnom Berlinu i odveli u jedan stan gde su je silovali i pretukli.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u utorak da je nestanak tinejdžerke bio „skrivan dugo vremena iz nekog razloga“.

On je nagovestio da izbeglička kriza u Evropi primorava zvaničnike da neka goruća pitanja stave „pod tepih“.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert je danas reagovao, istakavši da „nema nikakvog razloga, zapravo je neprihvatljivo, da taj incident bude politički zloupotrebljavan“.

Ovaj slučaj izazvao je brojna reagovanja na desničarskim sajtovima i ruskim medijima, gde je ocenjen kao pokušaj zvaničnih vlasti da zataškaju optužbe.

Incident se dogodio u trenutku kada u Nemačkoj traje bura zbog serije seksualnih napada u novogodišnoj noći na žene u Kelnu i drugim nemačkim gradovima, za koje su većinom odgovorni mladići iz Severne Afrike i drugih arapskih država, a koji su isprva naišli na ćutanje policije.(Pravda)