уторак, 14 маја, 2024
vesti online

Протести широм света, у Јерусалиму избоден Израелац

Док светом јачају бојкот и насиље због потеза Доналда Трампа који је широко схваћен као удруживање са Израелом, подршка шефу Беле куће стиже од чешког председника Милоша Земана који је ЕУ назвао кукавицом
Аутор: Љ. Вујићнедеља, 10.12.2017. у 20:22

Демонстранти пале америчку заставу (Фото Бета/АП)

Према извештају агенција
Бејрут, Џакарта, Истанбул – Одлука америчког председника Доналда Трампа да препознаје Јерусалим престоницом Израела распламсала је демонстрације у насиље широм света. У Бејруту су се протести отели контроли у близини америчке амбасаде, где су, уосталом, демонстранти махали палестинском а палили америчку заставу. Ватре су тињале на улицама а снаге безбедности су поставиле барикаде на главној рути која води до америчке амбасаде. Водени топови и сузавци растеривали су људе, а француски медији јављају да у Бејруту има више повређених.

Такође, „Џерусалем пост” јавља да је Палестинац избо ножем припадника израелских безбедносних снага на главној аутобуској станици у Јерусалиму, који је у критичном стању.

Протести су забележени и испред америчке амбасаде у престоници Индонезије, Џакарти, где се окупило око 10.000 људи. Тамо су биле видне плакате на којима је писало: „Амбасадо САД губи се из Јерусалима”, „Ослободите Јерусалим и Палестинце” и „Ми смо Палестинци”. Исламска Партија правде и благостања (ПКС), повела је буне у многим градовима земље, а у саопштењу је Трампову одлуку назвала „обликом понижења и провокације муслимана широм света”, наводи Би-Би-Си.

„Харец” наводи и да је у северном делу Израела каменован аутобус док је пролазио кроз места где већином живи арапска заједница.

Немири се буде претежно у муслиманским земљама али се осећају или су видни и у европским градовима. Последице Трампове одлуке приметне су у Шведској где су маскирани нападачи гађали запаљивим бомбама синагогу у Гетеборгу, свега неколико сати након протеста одржаног у Малмеу. Напад се догодио у суботу вече, када је синагога засута молотовљевим коктелима и то када се у њој одржавала забава јеврејске омладине.(POLITIKA)