четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Prištinski mediji: Nemačka protiv podele Kosova

Ambasada Nemačke u Prištini saopštila je danas da se protivi podeli Kosova i da bezrezervno podržava teritorijalni integritet te teritorije, a „igre“ na tu temu smatra opasnim, piše danas prištinski portal „Gazeta ekspres“.

„Nemačka podržava teritorijalni integritet Kosova bez rezerve. Mislimo da su igre razmišljanja o podeli teritorije prema etničkoj pripadnosti opasne, pa se tome protivimo. Kosovo je svedok tragičnih oružanih sukoba 90-tih godina prošlog veka“, piše u saopštenju Ambasade Nemačke ovom prištinskom dnevniku.

Foto: Krzysztof Dudzik / Wikipedia

Prema izvorima Ekspresa, kosovsko rukovodstvo, na čelu sa Hašimom Tačijem, podelu Kosova predstavilo je zvaničnicima SAD tokom nedavnihh susreta u Vašingtonu, kao i direktoru američke obaveštejne agencije CIA-e.

Prema izvorima lista, u početku je za podelu Kosova lobirala i Grčka, a međunarodni predstavnici smatraju da je u ovu igru uključen i premijer Albanije Edi Rama, koji je, kako se tvrdi, u „direktnom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

Tvrdi se i da je direktna komunikacija Beograda saTiranom oduvek bila deo strategije Srbije, čak i u vreme Slobodana Miloševića, kada je prvi put pomenuta ideja o podeli Kosova. (BLIC)