четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

PREVOZILI UGALJ KAMIONIMA UMESTO VOZOM Resavica gubi milione zbog mućki s prevozom

Rukovodstvo Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ iznašlo je način da na račun preduzeća zaradi novac, i to sklapanjem ugovora o transportu bez javnog tendera.

„Resavica“

„Resavica“, Foto: Promo

 

Tako su preko ćerke firme sklopili ugovor, a o trošku „Resavice“, o prevozu uglja do teroelektrane „Morava“ po čak 60 odsto većim cenama od tržišnih.
Naime, kako „Alo!“ saznaje, direktor „Resavice“ Stevan Dželatović i direktor ćerke firme „Rembas trans“ Boban Branković, sklopili su ugovor po kome „Rembas trans“ za prevoz uglja kamionima do „Morave“ od „Resavice“ dobija 950 dinara po pređenom kilometru.
– Ugalj se uvek prevozi železnicom, jer je to najjeftiniji način i košta 600 dinara po kilometru. Taj trošak prevoza plaća teroelektrana kojoj se ugalj doprema. Ipak, kako bi izvukli novac iz preduzeća, direktori „Resavice“ i ćerke firme su sklopili ugovor po kome „Rembas trans“ prevozi ugalj kamionima, i to po ceni od čak 950 dinara po kilometru. I za to plaća „Resavica“! – navodi sagovornik „Alo!“ dobro upućen u ova dešavanja. Kako dodaje, ovakvim angažmanom, „Resavica“ po jednom kamionu prevezenog uglja gubi 47.500 dinara, koliko košta prevoz 25 tona uglja na relaciji dugoj oko 50 kilometara.
Direktor „Resavice“ potvrdio je za „Alo!“ da je ugalj išao neuobičajenim prevozom ka TE „Morava“.
– To je trajalo samo jedan mesec, tokom septembra, jer TE nije potpisala ugovor sa železnicom pošto su kilavili sa raspisivanjem tendera. Jeste plaćala „Resavica“ za transport, ali zaista ne znam koliko jer još uvek nismo dobili račun. Bili smo prinuđeni da transportujemo i platimo jer ne može da radi jama kada nema gde da se deponuje ugalj – rekao je Dželatović. On je potvrdio i da je posao išao mimo tendera jer je u pitanju ćerka firma. Prevozom uglja kamionima umesto železnicom, „Resavica“ je plaćala transport 17.500 dinara više na svakih 25 tona uglja koliko se preveze jednim kamionom.
– Takođe, pored „Rembas transa“, za prevoz uglja ka termoelektrani bila je angažovana još jedna firma čija su tri kamiona vozila, takođe po ceni od 950 dinara po kilometru. Iako nije u pitanju ćerka firma, ni sa njima nije napravljen posao preko tendera – tvrdi izvor „Alo!“.
Iako smo ovim povodom kontaktirali i direktora „Rembas transa“, nakon što je čuo naše pitanje veza se prekinula, a posle se više nije javljao na telefon. (ALO)