субота, 27 априла, 2024
vesti online

Предузеће „Србија карго” купило осам „Сименсових” локомотива

Предузеће „Србија карго” купило осам „Сименсових” локомотива

четвртак, 24.05.2018. у 14:11

(Фото Википедија)

Акционарско друштво за железнички превоз робе „Србија карго” купило је осам вишесистемских локомотива компаније Сименс АГ Аустрија” за скоро 32 милиона евра, а потпредседница владе Зорана Михајловић каже да је то прва набавка најмодернијих локомотива после више од 30 година која ће омогућити Србији лидерску позицију у региону.

Средства су обезбеђена из кредита ЕБРД, а нове вишесистемске локомотиве биће испоручене до краја марта 2019. године, а Михајловић каже да је то много брже него што је првобитно било планирано. Михајловић је, након што су представници „Србија карго” и Сименса потписали уговор рекла да том куповином Србија стиче компарантивну предност у односу на земље региона.

„Србија ће бити једина земља у региону која ће имати овако модерне вишесистемске локомотиве”, каже Михајловић и наглашава да тиме Србија стиче предност и у самој Транспортној заједници која је основана и чије је седиште у Београду.

Уговор о куповини нових локомотива потписали су у Железничком музеју в.д.генералног директора Душан Гарибовић и представници компаније Сименс, технички директор Групације Мобилити Карл Штрасер и комерцијални директор Групације Мобилити Геогр Новак Гелтер.


(Фото Бета)

Гарибовић је рекао да је потписивање тог уговора велики и значајан догађај који српска железница чека годинама, те да ће нове вишесистемске локомотиве учврстити лидерску позицију Србије у региону. „Нећемо на томе стати”, поручио је Гарибовић и навео да је циљ оптималних 3.000 вагона и 80 електро и дизел локомотива.

Најавио је да ће у наредних четири до пет година „Србија карго” из сопствених извора уложити више од 50 милиона евра за ремонт дизел и електро локомотива који ће саобраћати по реконструисаним и модернизованим пругама. Српска железница је, каже, била, јесте и биће део европске железнице, а набавка нових вишесистемских локомотива омогућиће јој да буде на мапи железница Европе.

Генерални директор Сименса Удо Ајхлингер рекао је да је уговор са „Србија карго” јако значајан за ту компанију и прекретница за наредне послове који се планирају у Србији, укључујући и посао планиран у Крагујевцу.

„Са новим локомотивама моћи ћете да превозите пругама од Солуна до Европе”, рекао је Ајхлингер и додао да је његова лична жеља да присуствује испоруци нових вишесистемских локомотива Србији.

Мултисистемске Вектрон локомотиве испуњавају европске стандарде по питању екологије, буке, уштеде енергије и врло су прилагодљиве. Опремљене су националним системима за контролу возова, а имаће и европски систем за ту контролу. Биће произведене у фабрици компаније „Сименс” у Минхену. (Танјуг) ,(POLITIKA)