JEDAN datum, 15. februar, dva događaja međaša u istoriji. Dana na koji je 1804. godine narod krenuo u susret svojoj slobodi i prvim Ustavom 1835. udario temelj države, Srbija će obeležiti Sretenje – Dan državnosti.

Centralni državni praznik biće obeležen odavanjem počasti i pomenom učesnicima Prvog srpskog ustanka u Marićevića jaruzi u Orašcu. Predsednica Skupštine Maja Gojković predvodiće državnu ceremoniju u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Predsednik Tomislav Nikolić položiće venac na grob Neznanog junaka na Avali, zaslužnim pojedincima i kolektivima uručiće odlikovanja. Za uveče je u zgradi Predsedništva u Beogradu zakazan svečani prijem.

Dan državnosti 15. februar proslavlja se u čast podizanja Prvog srpskog ustanka, ali i kao sećanje da donošenja prvog najvišeg pravnog akta u srpskoj istoriji – Sretenjskog ustava. Ova dva događaja, po jednoglasnoj oceni istoričara, skrojila su budućnost Srbije kao slobodne, nezavisne i demokratske države.

Sretenje kao državni praznik proslavljano je do stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Obeležavanje ovog praznika ponovo je uvedeno odlukom Narodne skupštine 2001, a od 2012. slavi se uz dva neradna dana.

– Sretenje je u bukvalnom smislu Dan Srbije, njen rođendan i najveći praznik. Građani Srbije imaju razloga za slavlje. Mogu da budu ponosni na pretke koji su nam na čuvanje ostavili slobodu, suverenu državu, moderno ustrojstvo i demokratske institucije. Njihovo nasleđe kroz istoriju je branjeno svom nacionalnom snagom i sjedinjenim duhom srpskog i ostalih naroda. Njihova žrtva vredna je uspomene – kažu u Predsedništvu. (Novosti)