ruski helikpoter ka-52Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je da su ruski piloti poginuli tokom borbe s Vagnerovim snagama za vreme pobune koja je trajala manje od 24 sata.

BBC-jev projekat za proveru informacija, BBC Verify, prikupio je informacije o poznatim gubicima, prenosi Index.hr.

Putin je u jučerašnjoj izjavi spomenuo „pale herojske pilote“. Međutim, nije detaljno govorio o broju žrtava ili izgubljenih aviona.

I Prigožin potvrdio da je Vagner srušio ruske avione

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner, rekao je da su njegove snage pogodile ruske avione koji su „bacali bombe i pokretali raketne napade“ u pokušaju da zaustave njihov napredak prema Moskvi.

Izrazio je žaljenje što je „morao srušiti“ i ruske avione.

 

Ukrajinske vlasti tvrde da su Vagnerove snage uništile šest ruskih helikoptera i aviona tokom svoje kratkotrajne pobune u subotu.

BBC Verify pregledao je desetine video zapisa snimljenih tokom borbe između Vagnerovih trupa i ruskih snaga.

Srušen vredan Iljušin

Potvrđeno je da je vojni avion srušen blizu grada Kantemirovke.

O tom rušenju se na različitim društvenim mrežama pisalo kao o Iljušinu Il-22 – vrednom avionu u sastavu ruske ratne avijacije.

 

Slike olupine objavljene su na društvenim mrežama, a iz ostataka se čini da je to modernija verzija Il-22, Il-22M.

Reči „Rusko ratno vazduhoplovstvo“ vidljive su na glavnom delu olupine.

BBC Russian javlja da je prema izveštajima na društvenim mrežama srušeno ukupno šest helikoptera, uključujući dva borbena helikoptera, tri helikoptera specijalizovana za elektronsko ratovanje i jedan transportni helikopter.

BBC Verify potvrdio je jedan video koji je prikazao srušeni ruski helikopter blizu Pavloska.

 

Druge slike olupine snažno sugerišu da je to bio helikopter Mi-8, zbog konfiguracije elisa.

Ti su helikopteri opremljeni najnovijim sistemima za elektronsko ratovanje, dizajniranim za borbu protiv zemaljskih i vazdušnih radara, sistema protivvazdušne odbrane i protivvazdušnog oružja.

Pored toga, takvi helikopteri sprovode elektronsko prikupljanje obaveštajnih podataka.

Srušen i moćni helikopter Ka-52

Slike još jedne olupine takođe su se pojavile na društvenim mrežama, ovaj put rečeno je da prikazuju KA-52 helikopter, jednu od glavnih borbenih letelica koje koriste ruske snage.

 

BBC nije uspeo da potvrdi odakle su te slike, ali deo olupine pokazuje brojku 72, kôd koji je povezan s helikopterom KA-52.

BBC Verify je takođe proverio niz video zapisa koji prikazuju helikopter KA-52 koji deluje u području Voronježa tokom pobune u subotu.

Kremlj nije potvrdio koliko je vojnog osoblja poginulo u pobuni.

Prigožin je rekao da nijedan borac Vagnera nije poginuo, ali je rekao da je „nekoliko ljudi ranjeno“.

Putin održao minutu ćutanja za ubijene pilote i zapovedio da se njihove ubice puste

Predsednik Vladimir Putin je, podsetimo, danas rekao pred oko 2.500 pripadnika ruskih sigurnosnih snaga, nacionalne garde i vojnih jedinica da su se „narod i oružane snage zajedno suprotstavili pobunjeničkim plaćenicima“ u jednodnevnoj pobuni prekinutoj u subotu.

Na skupu na trgu u kompleksu Kremlja Putinu se pridružio i ministar odbrane Sergej Šojgu, čiju su smenu plaćenici Vagner grupe tražili tokom svoje pobune i marša prema Moskvi.

Putin je zatražio minutu ćutanja u znak počasti ruskim vojnim pilotima koji su poginuli tokom pobune.

 

Ruska Savezna služba bezbednosti (FSB) objavila je da je odustala od optužnice protiv plaćeničke grupe Vagner zbog kratkotrajne oružane pobune tokom vikenda.

Novinska agencija RIA objavila je da se od optužnice odustalo jer su „učesnici prestali s delima direktno usmerenim na počinjenje zločina“.

Kremlj je rekao da borci koji su učestvovali u pobuni neće biti kazneno gonjeni i da će im biti dozvoljen povratak u bazu prema dogovoru postignutom u subotu, kojim je okončana kriza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.