четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

POSLE SKORO 20 GODINA SPO leti na ulicu!

Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića koji skoro 20 godina koristi potpuno besplatno poslovni prostor u Knez Mihailovoj ulici 48 uskoro će se naći na ulici!

Uzimaju mu i omiljeni balkon: Vuk Drašković

Uzimaju mu i omiljeni balkon: Vuk Drašković, Foto: RAS

Agencija za restituciju 1. juna donela je rešenje o povraćaju polovine tog objekta vlasnicima, te odmah po njegovoj pravosnažnosti oni mogu da uđu u objekat, saznaje „Alo!“.
Vlasnici ovog objekta od 700 kvadrata plus dvorište, porodice Tanasković i Đorđević, podneli su još pre nekoliko godina zahtev za povraćaj imovine, a Agencija za restituciju zasada je donela rešenje u korist jedne porodice kojoj pripada polovina objekta.
– Rešenje o povraćaju je doneto 1. juna ove godine i odnosi se na 50 odsto objekta koji pripadaju porodici Tanasković. Ipak, na to rešenje se žalilo Gradsko javno pravobranilaštvo, te je predmet trenutno u Ministarstvu finansija – navode za „Alo!“ u Agenciji za restituciju. Kako dodaje, nakon odluke Ministarstva finansija, Grad ima pravo da u roku od 30 dana pokrene upravni spor.
– Međutim, onog momenta kad rešenje postane pravosnažno, SPO bi morao da napusti odmah prostorije, jer nisu zakupci, već imaju samo pravo korišćenja, te nema zakonske obaveze da im se daje dodatni period boravka tu – objašnjavaju u Agenciji.
Oni poručuju da će uskoro biti i rešenje za drugu polovinu objekta, porodice Đorđević, koja je boravila u inostranstvu, pa zbog obimne dokumentacije taj proces teče sporije. O žalbi gradskog pravobranilaštva za „Alo!“ priča i Ljiljana Tanasković Čadež, jedna od naslednica i majka Marka Čadeža, predsednika PKS.
– Dobili smo rešenje da nam se vraća prostor, ali su se žalili da je kuća pod zaštitom države, te da zato ne sme da nam se vrati. Ipak, to samo znači da ne sme da se menja njen izgled, ali ne da zato ne može da nama bude vraćena – kaže Ljiljana.
Kako je „Alo!“ već pisao, Srpski pokret obnove skoro dve decenije koristi luksuzni prostor od 200 kvadrata u Knez Mihailovoj – za džabe! Naime, toj stranci su još 1998. godine na trajno korišćenje, i to bez naknade, ustupljene ove prostorije u strogom centru grada, zbog čega je državi dosad izbila iz džepa oko 800.000 evra!   (ALO)