субота, 27 априла, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutoVestivesti onlineZdravlje

Popovi dobacili do koktela

Foto: M.P. / Danas

Večeras je u Zrenjaninu održan trinaesti protest „Zrenjanin protiv nasilja“ sa koga su građani poslali oštru poruku vlasti da „deca ginu a vi partijate“.

Skup je započeo u parku kraj jezera u Maloj Americi, slobodnoj zoni kako su je učesnici protesta nazvali, piše Danas.rs.

Okupljenima se najpre obratio glumac Miljan Vuković, rečima da „Srbija nema decu koju treba da gubi“. On je ovom prilikom pročitao i motivišuću pesmu, nakon čega je zahteve protesta pročitala profesorka Olgica Rakić.

 

 

Učesnici protesta potom su se, u koloni, uputili prema centralnom trgu u Zrenjaninu i Gradskoj kući, gde se povodom 38. Dana piva održava koktel gradonačelnika.

Oni su nosili transparent sa natpisom „Deca ginu a vi partijate!“, koji su razvili i ispred ulaza u Gradsku kuću, gde su uzvikivali „Lopovi“ i „Ostavke“.

Foto: M.P. / Danas

Brojne okupljene zvanice koktela suočile su se sa besnim građanima, koji su koristili pištaljke i razglase da nadjačaju buku sa bine sa koje se puštala muzika.

Gosti koktela trudili su se da zaobiđu protestante, a delegaciji sveštenika SPC, koja je došla na koktel, protestanti su poručili da treba da budu uz narod, a ne uz vlast. Nakon kraće razmene argumenata, sveštenici su ipak ušli na koktel.

Ovo je četvrti mesec kako Zrenjaninci izlaze na ulicu i mirnim protestom pozivaju vlast na smenu odgovornih za nasilje u društvu.

Svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu Zrenjaninci su spontano počeli da izražavaju već 3. maja paljenjem sveća na spomeniku Kralju Petru u svome gradu.

Nakon toga održan je 5. maja na gradskog trgu nemi protest prosvetara, đaka i roditelja gde se okupio veliki broj građana.

Foto: M.P. / Danas

Već 8. maja spontano je, preko društvenih mreža, organizovan skup „Srbija protiv nasilja“, gde su se građani samoinicijativno okupili na gradskom trgu.

Nakon što su se u organizaciju protesta uključila udruženja građana i opozicione stranke, u sredu 17. maja, po neverovatnom nevremenu, održan je prvi masovni protest „Zrenjanin protiv nasilja“.

Od tada do danas održavaju se protesti u kontinuitetu a kako je na jednom od prethodnih protesta poručeno, „vlast do sada nije ispunila ni jedan zahtev“, zbog čega će građani nastaviti da izlaze na ulicu.

***

BONUS VIDEO

Kakva je budućnost protesta? Zakazana 15. šetnja od Skupštine do Vlade i podrška stanovnicima Bačke Palanke
00:01
/
04:52

Kakva je budućnost protesta? Zakazana 15. šetnja od Skupštine do Vlade i podrška stanovnicima Bačke Palanke