STEČAJ nad Beogradskom industrijom piva je ponovo – poništen. Privredni apelacioni sud je drugi put doneo odluku o ukidanju ovog postupka. I ovog puta obrazloženje je – bitna povreda postupka. Manjinski akcionari, koji su stečajem ostali bez imovine, još se ne raduju previše. Prošlog puta, stečajni sudija je BIP uveo nanovo u stečaj dan pošto je njegova odluka poništena.

Poslednjena odluka Apelacionog suda o ukidanju stečaja je juče došla u Privredni sud. Doneta je 10. decembra. Samo dan kasnije Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je u međuvremenu od Agencije za privatizaciju preuzela brigu o stečajevima neprivatizovanih firmi, ponudila BIP u zakup. Rok za podnošenje ponuda je ponedeljak 28. decembar. Baš u to vreme, manjinski akcionari su zakazali protest.

– Privredni apelacioni sud je prošli put poništio stečaj zbog bitnih povreda postupka, ali i zbog suštinskih zamerki – objašnjava Vojislav Ćorović, predstavnik manjinskih akcionara. – Nije dokazano postojanje stečajnog razloga. Viši sud je doveo u pitanje opravdanost uvođenja stečaja. A sudija je odmah ponovo pokrenuo postupak. Nama odluka višeg suda još nije bila ni ekspedovana. Nije ispravio ništa od onoga što je zamereno. Mi smo se ponovo žalili Apelacionom sudu, ali nam još nije stigla odluka.

Akcionari objašnjavaju da pravih razloga za stečaj BIP nije bilo, jer je firma u trentuku ulaska stečajnog upravnikia na računu imala 150 miliona dinara. Prošle godine je promet bio 12 miliona evra.

– Nije jasno kako sada mogu da ga nude u zakup, a ipak nije sasvim izvesno, posle ovih odluka Privrednog apelacionog suda, da će uopšte ići u stečaj – dodaje Ćorović.

GUBITNICI

BEOGRADSKA industrija piva može da nađe kupca i kroz stečaj. U tom slučaju, međutim, najveći gubitnici su manjinski akcioniri. Njih 5.122 je stečajem ostalo bez svoje imovine. Oni nisu u isplatnom redu.