четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Politika oterala Babića

Beograd – Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Momčilo Babić podneo je juče neopozivu ostavku na mesto direktora te ustanove. Upravni odbor RFZO usvojio je ostavku i obavestio Ministarstvo zdravlja. Za vršioca dužnosti direktora RFZO predložena je Verica Lazić, koja je do sada obavljala poslove direktora Sektora za kontrolu. O njenom izboru danas će se izjasniti članovi UO RFZO.

 

U Fondu nisu naveli razlog zbog kojeg je Momčilo Babić podneo ostavku. Njegove kolege i saradnici smatraju da je to učinio jer nije bio u mogućnosti da reši nagomilane probleme. Spekuliše se i da je ostavka posledica loših odnosa sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, koji, navodno, nije bio zadovoljan njegovim radom. Lončar juče nije bio dostupan za komentar, ali je Ministarstvo zdravlja poslalo saopštenje u kojem se Babiću zahvaljuju na saradnji „i uspešno sprovedenim planovima i programima, koji su zajednički realizovani u proteklom periodu“.

Babić je na mesto direktora RFZO imenovan u februaru 2013. godine, a pre toga je bio direktor Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“.

Doktor Dragan Cvetić, koji je sa Babićem radio u KBC „Bežanijska kosa“, kaže za Danas da je on bio „viđen“ za poziciju direktora mnogo pre nego što je izabran, ali da je dugo odbijao ponuđenu funkciju.

– Babić je postavljao uslove, odnosno tražio da mu ruke budu odrešene u cilju rešavanja nagomilanih problema u Fondu. Pregovori su trajali više od godinu dana i on je na kraju prihvatio. To znači da mu je Vlada izašla u susret, ali s obzirom da je podneo neopozivu ostavku, pretpostavljam da su mu ovlašćenja bila znatno sužena u odnosu na obećana – kaže Cvetić.

Činjenice su da se RFZO bori sa višegodišnjim dugovima, a da se sav novac za zdravstveni sistem Srbije izdvaja upravo iz ove ustanove. Bolnice i domovi zdravlja nemaju neophodnu opremu, lekari se žale na uslove rada, a, s druge strane, RFZO ne može da naplati ogromna dugovanja, jer je to nadležnost Poreske uprave. Stručnjaci upozoravaju da je ovakav sistem neodrživ, a to nam je, posredno, potvrdio i Babić.

– Prema nalazu Poreske uprave, dugovanja prema RFZO-u su preko milijardu evra po osnovu nenaplaćenih doprinosa. Uz to treba naglasiti i da se danas u Srbiji po glavi stanovnika za zdravstvo izdvaja manje od 220 evra, što je najmanje u Evropi. Imamo najsiromašniji Fond u Evropi koji se trudi da građanima obezbedi normalno lečenje i u ovoj izuzetno teškoj finansijskoj situaciji – rekao je Babić u nedavnom intervjuu za naš list. On nije odgovorio na pitanje ko su najveći dužnici koji ne izmiruju obaveze prema RFZO, navodeći da je pitanje kontrole i naplate u rukama Poreske uprave.

Momčilo Babić je bio u žiži javnosti nakon donošenja novog pravilnika o lekovima, kojim će mnogi medikamenti, od početka naredne godine, biti jeftiniji i do 50 odsto. Farmaceutske kompanije su bile prinuđene da potpišu saglasnost da će spustiti cenu svojih proizvoda, što bi, opet, prema mišljenju stručne javnosti, dovelo do veštačke nestašice lekova na tržištu. Babić je i to negirao.

(Danas)