четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

POLITIČKI STRAH


Gde smo bili kad si bio niko

Komentarišući izveštaj FHP-a o suđenjima za ratne zločine, ministar Nebojša Stefanović je upitao: „Gde je bio Fond kad je pušten Haradinaj?“ Ako je mislio da neće dobiti odgovor, prevario se.

Odbrana Informera vlade Srbije

Najnovija afera koju je ovaj tabloid proizveo je sukob sa američkim ambasadorom koji je nakon predavanja na Unionu okarakterisao Informer onako kako bi to najpre trebalo da uradi ministar kulture.

Laganje u oči

Ministar Lončar ne može čudom da se načudi kako su ga to izvođači radova lagali i nisu završili Klinički centar u Nišu. Videćemo uskoro da li će to biti izgovor za smenjivanje direktora KC Niš.

Ko ponižava Srbiju?

Zaevu, jednom od aktera „makedonskog scenarija“, neprijatno je što se događaji u njegovoj zemlji koriste kao izborno strašilo u susednoj. To je svima razumljivo, sem Dačiću i Vučiću.

U potrazi za fokusom

Aktuelna polemika između Teofila Pančića i Radomira Lazovića iz Ne da(vi)mo Beograd naizgled se tiče samo pitanja da li je NDB obratio dovoljno pažnje na izmeštanje autobuskih stanica u Beogradu.

U Beogradu ništa novo

I pored usvojenog zakonodavnog i strateškog okvira, u Srbiji još uvek nije doneta nijedna pravnosnažna sudska presuda za delo počinjeno iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Jedan put, mnogo pojaseva

Ne znam, možda bi u Vučićevom kabinetu trebalo da sedi i neko trezveniji ko bi mu ukazao – bar ponekad, ne mora svaki put – na poneku omašku koja mu se, je li, u žaru borbe omakne.

Niški zatvor

Izjava u kojoj je ministar Ivica Dačić uživao, uveren da je to vrhunac šeretskog rodoljublja i racionalne politike, glasi: „Haradinaj može da vidi Niš, ali samo iz njegovog okružnog zatvora.“

Pir Pobednik

U Dumi je nedavno podignut veo tajne sa stvarnog broja sovjetskih žrtva u Drugom svetskom ratu. I sad, može li se uopšte govoriti o pobedi ako je u ratu poginulo 41 milion i 979 hiljada ljudi?


O akademskoj orkastraciji

Novosti – Krleža je dovoljno snažan pisac da se i posthumno brani. Svjesni toga, njegovi tendenciozni tumači, njegovi pripitomljivači, nerijetko posežu za golim intelektualnim nasiljem. Možda bi se tu moglo govoriti o dentalitetu čopora.

Kadrovska politika

Novi magazin – U februaru je bio raspisan konkurs za direktore 23 javna preduzeća, koji je do 4. marta trebalo da omogući nadležnoj komisiji da predloži kandidate.


Phantom of Bujanovac

Ivica Dacic said that the only reason Jonuz Musliu won’t be “arrested” is the fact that Aleksandar Vucic “makes sure that his actions don’t cause additional damage or turn Musliu into a victim”.