субота, 18 маја, 2024
vesti online

Полиција у „Застави оружје”

Истрага због куповине половних машина за више од милион евра од којих су неке биле неисправне
Аутор: Бране Карталовићсреда, 28.12.2016. у 14:06

Рад на производној линији у фабрици „Застава оружје” (Фото Министарство одбране)

Крагујевац – Инспектори за борбу против привредног криминала МУП-а Србије проверавају јавну набавку коју је „Застава оружје” спровела током 2014. када је ова фабрика наменске индустрије, ради побољшања производног процеса, купила 24 половне машине од којих је, како пише сајт „Пиштаљка”, четвртина била неисправна.

Набавку рачунарских ЦНЦ машина старије генерације и другу опрему „Застава оружје” до сада је платила више од милион евра (1,03 милиона), пише у тексту. „Пиштаљка” наводи и да је на неке половне машине дат гарантни рок од свега месец дана, као и да је једна скупо плаћена „старудија” испоручена са датумом производње из 1968. године.

Спорна набавка је спроведена од марта до октобра 2014, када је на челу фабрике био Раде Громовић. Ново руководство је дисциплински казнило неколико руководилаца „Застава оружја”, не и поменутог Громовића, а истрага је покренута октобра 2014. године.

У међувремену, крагујевачка фабрика оружја је платила казну од 200.000 динара зато што није желела да достави податке по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Директор фабрике Милојко Брзаковић каже да је интерна истрага у вези са овом сумњивом набавком покренута почетком 2015, по налогу ресорног Министарства одбране.

– Дужност директора фабрике примио сам крајем 2014, а истрагу смо отворили већ почетком наредне године, на захтев нашег министарства. Формирали смо комисију и дисциплински казнили неколико руководилаца због уочених пропуста у раду. Бивши генерални и извршни директор су пре тога напустили фабрику. Полицијска истрага је отворена октобра 2015, када су у наше предузеће дошли инспектори за привредни криминал. Предали смо им сву документацију коју су тражили и тиме је наша улога у овом случају окончана. Немам информација докле се стигло са истрагом – изјавио је Брзаковић.

Бивши директор „Застава оружја” потврдио је информацију о набавци половних машина током 2014, али је казао да су оне купљене по нижој цени од оне која се помиње у новинским написима, не прецизирајући о којој суми је реч. У изјави за наш лист, Громовић је још навео да не зна ништа о истрази.

– Све су то будалаштине, свашта се пише. Први пут од вас чујем да је покренута некаква истрага. Мене уосталом нико није звао – рекао је Громовић.

Истрагу у вези са овим случајем води Основно тужилаштво у Крагујевцу. Према речима портпарола Марије Младеновић, последњи полицијски извештај стигао је у тужилаштво пре нешто више од месец дана. Истрага је, како је Младеновићева навела, још у току.

Највећи број половних машина, које су у просеку старе више од 20 година, „Застава оружје” је купила од фирме „Гоммиш” из Александровца. Међу испоручиоцима су још три словеначке фирме – БТС, „Микрон плус” и „Робомак”, као и „Инг стил” из Зајечара и „ИБК машине” из Суботице. Према писању „Пиштаљке”, крагујевачка фабрика оружја је само за поправку ових старих машина до сада издвојила 320.000 евра. (Politika)