NA poruku koju je pre tri dana poslao premijer Milo Đukanović pozivajući Brisel da „ućutka“ Moskvu koja se „zajedno s protivnicima EU i NATO aktivno bori za uticaj na zapadnom Balkanu“, usledio je oštar odgovor Kremlja. Đukanović se optužuje da vodi antirusku politiku i da je kleknuo pred rukovodstvom NATO.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Moskva obratila pažnju na Đukanovićevu izjavu o „ruskoj propagandi“, koja je opasna i usmerena prema onima koji su se „zaglavili u prošlosti“. Zaharova je dodala da crnogorski premijer otvoreno i nedovosmisleno vodi politiku rušenja tradicionalno prijateljskih odnosa Rusije i Crne Gore.

Kabinet Đukanovića odbacio je takve stavove Kremlja, ocenjujući ih kao „nediplomatske“ i „bez osnova“.

– NATO zbog Crne Gore sigurno neće zaratiti sa Rusijom – uveren je Strahinja Bulajić, funkcioner Demokratskog fronta. – Poznato je da vlast u Podgorici svojom politikom uporno i istrajno pokušava da promeni vekovni civilizacijski kod kojem pripada naša država i ugura je u neki drugi kod, mimo volje naroda, njegovog pamćenja, istorije i tradicije. Rusija je vekovna zaštitnica Crne Gore. Da nije bilo nje, pitanje je da li bi bilo „one“ i ove Crne Gore.

Funkcioner DF podseća da je promena civilizacijskog kruga pokušaj napuštanja istočnopravoslavnih vrednosti na kojima je Crna Gora stasavala.

– Rusija je planetarna sila, najveća pravoslavna zemlja sveta, koja vodi moćnu globalnu politiku. Sve ovo što se dešava u poslednje vreme u odnosima Podgorice i Moskve predstavlja veliku bruku Crne Gore. Ubeđen sam da će oktobarski izbori smenom vlasti ispraviti dve najsramnije odluke aktuelnog režima, a to je priznanje kvazidržave Kosovo i uvođenje sankcija Rusiji – poručuje Bulajić.

Nedavno je Rusija odlučila da produži embargo na crnogorske poljoprivredne proizvode, koji će trajati do kraja 2017. Krizu u odnosima pojačala je odluka Moskve da krajem prošle godine „crnogorsko nebo“ stavi na „crnu listu“, sa još 47 država u kojima postoji potencijalna opasnost po bezbednost ruskih civilnih vazduhoplova. Nedavna odluka crnogorske vlade da „pojača“ sankcije prema svima koji ugrožavaju suverenitet i nezavisnost Ukrajine, usmerena je i ka Rusiji.(N0v0sti)