NOVA fabrika Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDKP) trebalo bi da bude završena za dva meseca, kada će krenuti i probna proizvodnja. Do danassmo u ovu zemlju uložili skoro 4,5 miliona evra, dok je vrednost mašina koje čekaju da budu isporučene oko 20 miliona evra. To će biti fabrika u kojoj neće postojati mogućnost da se miligram duvana izgubi.

Ovo je saopštio vlasnik kompanije „BMJ industris FZ“ Ahmad Bkairat i dodao da se ne povlače iz tog projekta.

– Želim da potvrdim da će naš projekat imati nastavak i da će biti završen i pre roka koji je predviđen. Mi smo ovde jer smo ozbiljni, što potvrđuju naše firme u raznim državama. Ovaj projekat smo pokrenuli jer verujemo Crnoj Gori i ljudima i ne želimo da se povlačimo – kazao je Bkairat.

Ugovor o upravljanju NDKP su u februaru prošle godine sa kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirate (UAE) potpisali predstavnici Vlade i Glavnog grada Podgorica.

Bkairat je rekao da je, u cilju pravljenja nove fabrike, preuzeta stara uz obećanje da će zaposleni nastaviti da rade i da neće izgubiti radna mesta sve dok ne bude otvoren novi objekat.

– Nažalost, u tom trenutku stanje u staroj fabrici nije bilo na takvom nivou da može da se poveća proizvodnja. U poslednja dva meseca smo na neki način zaustavili proizvodnju, jer proizvod koji je iz fabrike izlazio nije po kvalitetu zadovoljavao tržišne uslove – objasnio je Bkairat.

Na pitanje novinara ko je birao Isata Boljevića da zastupa arapsku kompaniju u Crnoj Gori, Bkairat je odgovorio da mu je Boljević predstavio projekat NDKP u Dubaiju.

– Ja sam mu ukazao poverenje i on je trebalo da ostane na funkciji direktora do otvaranja nove fabrike – rekao je Bkairat.

Na pitanje gde se nalazi 200 tona cigareta „mak“ koje su proizvedene u fabrici, Bkairat je odgovorio da je sve što je proizvedeno uvek isključivo planirano za izvoz.

– To je količina koja je trebalo da bude izvezena pre otvaranja nove fabrike – kazao je Bkairat i dodao da ne zna gde su sada te cigarete.

Na pitanje da li se boji hapšenja, s obzirom na to da ne zna gde su cigarete koje je njegova fabrika proizvela u Crnoj Gori, Bkairat je odgovorio da ima pet fabrika u svetu.

– Ako treba da se plašim zbog samo jedne osobe koja je nešto pogrešila u Crnoj Gori, mislim da kao privrednik ne treba od toga da strepim – saopštio je Bkairat.

Prema ugovoru, kako je rekao Vujović, u prvoj fazi će biti zaposleno 55 radnika, ali će taj broj rasti sa povećanjem obima proizvodnje. Do kraja godine biće uposleno 100 ljudi. (Novosti)