четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Pet srpskih krimi-grupa u biznisu širom sveta!

U našoj zemlji, upozorava MUP, deluje 58 mafijaških ekipa, neke su posebno opasne. Glavni posao – trgovina narkoticima. Deluju na više kontinenata. Mnogi krijumčare oružje, rasturaju lažni novac, čine razbojništva.

Pištolj (Foto: Pixabay)

U Srbiji postoji pet kriminalnih grupa, koje su izuzetno organizovane i deluju na međunarodnom nivou, pa čak i na više kontinenata. Njihov glavni “biznis” je krijumčarenje i trgovina narkoticima, ali i proizvodnja droge. U svojim nelegalnim aktivnostima tesno sarađuju sa visokorangiranim “kolegama” iz inostranstva. Prosečna starost člana ove ekipe je 40 godina, a petinu pripadnika čine strani državljani. Ovih pet mafijaških ekipa čine isključivo muškarci.

Ovi podaci, pored ostalog, našli su se u studiji koju je krajem prošle godine sačinila radna grupa MUP Srbije, pod nazivom “Procene pretnje od teškog i organizovanog kriminala”.

Za ovih pet mafijaških ekipa navodi se da ih karakteriše i vršenje krivičnih dela sa elementom nasilja – ubistva i iznude, kao i dugogodišnja povezanost. Radi lakšeg kretanja i vršenja krivičnih dela zvanično menjaju identitet, dok manji broj njih koristi falsifikovana lična dokumenta.

– Poseduju pokretnu, nepokretnu imovinu i velika finansijska sredstva, tako da je mogućnost njihovog koruptivnog uticaja prema predstavnicima državnih i lokalnih javnih službi na visokom nivou – ukazuju operativci srpske policije.

Navedeno je i da na teritoriji Srbije deluje 58 organizovanih kriminalnih grupa, sa različitim stepenom povezanosti – najvećim, srednjim i niskim (njih je i najviše). Za ovu kvalifikaciju korišćeni su kriterijumi i standardi evropske policijske organizacije (EUROPOL).

– Svim ovim grupama je zajedničko to da se bave trgovinom i rasturanjem narkotika – navodi se u “Proceni“. – Ima i onih koje krijumčare oružje, rasturaju falsifikovani novac, čine razbojništva, teške krađe, prevare… Nije im strano ni zelenaštvo, krađa motornih vozila, pranje novca, ali i poreska utaja.

Grupe srednjeg nivoa organizovanosti deluju u Srbiji i u zemljama u okruženju, a u manjoj meri na lokalnom nivou. Evidentirano je njih 25. Najviše trguju narkoticima, a tesno su povezani sa kriminalnim grupama i pojedincima iz regiona. Paralelno sa krijumčarenjem i trgovinom drogom uočeno je da se bave i drugim vrstama kriminala. Pored ubistava, otmica, ucena i teških dela protiv opšte sigurnosti, pojedini od njih krijumčare i ljude, trguju nelegalno akciznim proizvodima, peru novac, falsifikuju isprave…

Većinu članova ovakvih grupa povezuje zajednička kriminalna prošlost. Prosečna starost članova je oko 38 godina, a oko tri procenta čine žene. Među njihovim članovima ima i stranaca. Najčešće ne menjaju identitet, niti se služe falsifikovanim dokumentima.

Grupe niskog nivoa organizovanosti, njih tridesetak, uglavnom deluju na lokalu. U daleko manjoj meri su prisutne na nacionalnom nivou i u zemljama u okruženju. I njima je najmilija zarada od rasturanja narkotika, ali se bave i ostalim vrstama kriminala. Nisu im strana ni ubistva, otmice, iznude… Prosečna starost članova je oko 33 godine, a među njima je i oko tri odsto pripadnica lepšeg pola.

Uočeno je i da grupe nižeg nivoa organizovanosti “regrutuju” maloletnike koji ne pokazuju maksimalnu lojalnost grupi, za razliku od grupa većeg stepena organizovanosti koje su kompaktne i disciplinovanije u delovanju i čiji su članovi stalni i povezani duži vremenski period. Pored toga, uporedo sa opadanjem nivoa organizovanosti opada broj stranih državljana – članova ekipe. Većina članova svih nivoa organizovanosti, koji su državljani naše zemlje, povratnici su u činjenju krivičnih dela.

Osuđivani su za različita krivična dela, a polovina ih je odležala i zatvorske kazne. Među članovima su i zavisnici od kocke i narkotika, ali i osobe različitih kriminalnih “specijalnosti”. Delovanje ovih grupa karakteriše povremeno angažovanje ljudi, koji nemaju kriminalnu prošlost i to za logistiku – prevoz, transport i skladištenje droge i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih dela. Angažuju i stručnjake određenih oblasti – finansijske, hemijske, informacionih tehnologija, potom one za izradu eksplozivnih naprava, specijalnih bunkera na vozilima, različitih falsifikovanih dokumenata…

Teže povećanju finansijske moći

– Organizovane kriminalne grupe koje deluju na teritoriji Srbije imaju stalnu težnju za uvećanjem finansijske moći i uticaja, zbog čega ih karakteriše izuzetna prilagodljivost zahtevima i potrebama kriminalnog tržišta – navode operativci MUP Srbije, koji su radili na ovoj studiji. – Kada su u pitanju grupe na nižem nivou organizovanosti primetno je i to da se pojedine od njih neposredno povezuju sa grupama višeg nivoa, kako bi povećali uticaj na lokalnom tržištu i konstantno sprovodili konkretne kriminalne aktivnosti, poput ulične preprodaje narkotika. (Pravda)