понедељак, 6 маја, 2024
IstaknutoTehnologijaVestiZdravlje

Pčela i med

Pčela i med

Monoflorni i sirov med mogu pomoći oko mnogih zdravstvenih problema

https://e-zdravlje.rs/

 

Lecenje-medom

Dok su šećeri svih vrsta povezani sa kardiometaboličkim problemima – a med je 80% šećera – autori studije sugerišu da med može biti u sopstvenoj kategoriji i vredan posebnog razmatranja kao zdrava hrana. Istraživači su otkrili da sirov med i monoflorni med pružaju najveću kardiometaboličku korist. (foto:Pixabay)

Nova studija sugeriše da med — posebno monoflorni, sirov med — može biti zdravija zamena za šećer koji se već konzumira, umesto dodatnog zaslađivača koji se dodaje svakodnevnom unosu.

U ovom članku možete da pročitate:

Kako zameniti šećer?

Nova studija istraživača sa Univerziteta u Torontu apeluje da se razmisli o zameni šećera medom. Za ljude na zdravoj ishrani u kojoj ne više od 10% dnevnih kalorija dolazi iz šećera, med zapravo pruža kardiometaboličke prednosti.

Studija je pregled i meta-analiza efekata meda u 18 kontrolisanih ispitivanja hranjenja u kojima je učestvovalo 1.105 pretežno zdravih osoba. Uzeti zajedno, ispitivanja su pokazala da med snižava nivo glukoze u krvi natašte (nivo šećera u krvi na prazan stomak), ukupan i „loš“ (LDLT pouzdan izvor) holesterol, kao i marker bolesti masne jetre. Takođe su otkrili da med povećava markere upale.

Dok su šećeri svih vrsta povezani sa kardiometaboličkim problemima – a med je 80% šećera – autori studije sugerišu da med može biti u sopstvenoj kategoriji i vredan posebnog razmatranja kao zdrava hrana. Istraživači su otkrili da sirov med i monoflorni med pružaju najveću kardiometaboličku korist.

Zbog čega je poseban sirov med?

Za razliku od većine zaslađivača, moć zaslađivanja meda ne potiče isključivo od uobičajenih šećera, kao što su fruktoza i glukoza. Koautor studije dr Tausef Ahmad Kan, naučni saradnik na Medicinskom fakultetu Temerti Univerziteta u Torontu, rekao je za Medical News Today:

Oko 15% meda se sastoji od desetina retkih šećera — na primer, izomaltuloze, kojibioze, trehaloze, melezitoze, itd. — za koje se pokazalo da imaju mnoge fiziološke i metaboličke prednosti, uključujući poboljšanje odgovora na glukozu, smanjenje insulinske rezistencije i promovisanje [ rast bakterija povezanih sa zdravim crevima.“

Pored toga, rekao je dr Kan, sirov med sadrži mnogo više od šećera.

Ovo uključuje, kako je rekao, „mnoge bioaktivne molekule, uključujući polifenole, flavonoide i organske kiseline koje imaju niz farmakoloških svojstava uključujući efekat antibiotika, efekat protiv raka, anti-obesogeni efekat [protiv gojaznosti], zaštitu od slobodnih radikala oštećenja Pouzdani izvor i smanjenje upale, itd.“

Endokrinolog dr Ana Marija Kausel, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da bi ipak više volela da fokus ostane na smanjenju unosa šećera.

Mislim da bi fokus trebalo da bude više na smanjenju šećera u ishrani. Prednosti su se videle nakon konzumiranja u proseku od 40 grama tokom 8 nedelja. Ova količina šećera je više od onoga što telo može da preradi bez uključivanja jetre. Slične koristi možemo videti u [kardiovaskularnim] i metaboličkim rizicima bez unosa šećera, na primer, mediteranske dijete“, istakla je ona.

Lecenje-medom
Lečenje medom poznato je još iz vremena nastanka prvih civilizacija (Foto: Shutterstock)

Efekti koje proizvodi monoflorni i sirov med

Proizvodi od meda se često pasterizuju – sirov med ne. Med je pasterizovan radi pogodnosti, a ne zbog bezbednosti, jer obrada usporava prirodnu granulaciju meda, što može otežati izlivanje iz boce za ceđenje ili merenje u kašiku.

Sirov med ima niz hranljivih materija, uključujući mnoge antioksidante, čija se količina može smanjiti pasterizacijom. Sadašnja studija je otkrila da sirovi med ima posebno pozitivan efekat na glukozu natašte.

Većina meda je poliflorna, što znači da pčele koje ga proizvode sakupljaju nektar sa svih biljaka koje proizvode nektar u rasponu od 2 do 4 milje od svoje košnice. Monoflorni med je onaj koji se dobija isključivo iz nektara sakupljenog pčelama jedne vrste biljke, ili čak jedne biljke.

Poznati monoflorni medovi uključuju med od deteline, med od robinije i med francuske lavande. Svaki ima karakterističan ukus. Istraživači su otkrili da monoflorni med od deteline i robinije snižavaju LDL holesterol i ukupni holesterol, kao i trigliceride natašte. Med od deteline je takođe smanjio nivo glukoze natašte.

Markeri upale

Prekomerna upala je sve više povezana sa raznim bolestima i stanjima, tako da nalaz studije da med povećava markere upale IL-6 i TNF-alfa može izazvati zabrinutost. Međutim, dr Kan je sugerisao da povećanje ovih markera zapravo može ukazivati na dodatne koristi.

IL-6 može igrati ulogu u održavanju dobre kontrole glukoze poboljšanjem metabolizma glukoze i lipida u celom telu“, rekao je on. „Slično, TNF-alfa je indikator urođenog imunološkog odgovora tela, tako da povećanje sa unosom meda može ukazivati na poboljšanje imuniteta.“

Alternativni prirodni zaslađivači

Zainteresovan sam za sve prirodne zaslađivače i planiram da pogledam javorov sirup i, naravno, agavin sirup. Međutim, postoji velika razlika između ovih sirupa i meda“, rekao je dr Kan.

Sirupi poput javorovog sirupa i agave se direktno dobijaju iz biljaka, uz određenu obradu ljudi koristeći toplotu, i uglavnom se sastoje od uobičajenih šećera kao što su fruktoza, glukoza i saharoza“, dodao je on.

Kako je rekla dr Kausel, „agava je prirodna, ali je na kraju dana fruktoza.“

Visoke koncentracije fruktoze“, istakla je ona, „loše su za jetru, bez obzira na izvor. Čak su i prirodni sokovi štetni za jetru, uprkos svim vitaminima i mineralima koje mogu da sadrže.“

Ipak, način na koji pčele prave med dodaje zanimljiv preokret koji čini njegove šećere drugačijim.

Med,“ objasnio je dr Kan, „ima dodatni korak u kome pčele medonosne pčele intenzivno prerađuju nektar [koji je uglavnom saharoza] iz cveća sa svojim enzimima, što rezultira velikim brojem retkih šećera koji se proizvode u medu. Ovi retki šećeri su ključ prednosti šećera u medu u odnosu na druge prirodne šećere.“

Pčelinji otrov za samo 60 minuta uništava agresivne ćelije kancera

  •  28/01/2021
  •  1
Pčelinji-otrov-uništava-ćelije-kancera

Pčelinji otrov uništava ćelije kancera, da dobro ste pročitali. Aktivna komponentna pčelinjeg otrova, koji pčela ispušta prilikom uboda, veoma brzo je uništila dva tipa agresivnih ćelija kancera dojke, koje su, inače, izuzetno teške za terapijsko lečenje. Ono što je oduševilo naučnike Harry Perkins Instituta u Pertu (Australija), koji su tokom prošle godine sproveli opsežna laboratorijska istraživanja, je to što toksin iz pčelinjeg otrova nije uticao na zdrave ćelije.

Pčele, naši pomagači – pčelinji otrov uništava ćelije kancera

Još od davnina se veruje da su pčelinji med, propolis, ali i otrov koji sadrži evropska medonosna pčela – Apis, efikasni u prevenciji i lečenju mnogih bolesti. Baš zbog toga, naučnici su odlučili da ispitaju u savremenim medicinskim uslovima kolika je njihova učinkovitost. Kroz laboratorijske testove, otkrili su da aktivna komponentna otrova Apis pčele sadrži melitin, koji je izuzetno delotvoran za širok spektar tumora, uključujući melanom, kancer pluća, jajnika i pankreasa. Istraživanja su pokazala da pčelinji otrov uništava ćelije kancera.

Šta je melitin?

Melitin je molekul koji stvara onaj bolni osećaj uboda pčela. Naučnici su želeli malo detaljnije da ga istraže, pa su njegove efekte implementirali na dva najagresivnija tipa kancera koji imaju tendenciju da razviju otpor na postojeće tretmane, poznatiji kao HER2 kancer dojke i trostruko negativni kancer dojke. Kancer dojke je inače jedan od najčešćih tipova karcinoma koji se javlja kod žena i to čak 100 puta češće, nego kod muškaraca, starosti od 50 i više godina.

 

Rezultat studije – Melitin suzbija rast smrtonosnih ćelija karcinoma dojke

Naučnici sa Harry Perkins Instituta za medicinska istraživanja u Australiji i sa Univerziteta Zapadne Australije otkrili su da je otrov bio izuzetno delotvoran na agresivnim ćelijama, sa zanemarljivim efektima na normalne ćelije. “Otkrili smo da melitin može u potpunosti da uništi membrane ćelija karcinoma u rekordnom roku u trajanju od 60 minuta”, navodi dr Kjara Dufi, koja je inače vodila ovo ispitivanje.

Melitin već u prvih 20 minuta od svog delovanja na agresivnu ćeliju deluje tako što blokira dalje prosleđivanje hemijskih poruka, koje bi trebalo da rastu i dele se. Za nešto manje od sat vremena, on ubija agresivnu ćeliju tako što probija rupe na njihovoj spoljnoj membrani.

– Pogledali smo kako otrov pčela i melitin utiču na signalne puteve kancera, odnosno, na hemijske poruke koje su ključne za rast i reprodukciju daljih ćelija karcinoma i veoma brzo smo otrkili da su nakon njegovog delovanja ovi signalni putevi zatvoreni – ističe dr Dufi.

Naučnici su tokom ovog istraživanja otkrili i da melitin to čini tako što sprečava aktivaciju receptora faktora rasta u membrani ćelije. Jedan od razloga što HER2 ćelije i trostruko negativni karcinomi dojke nekontrolisano rastu je taj što imaju izuzetno veliki broj baš ovih receptora. Sprečavajući prolaz ovih signala za rast, melitin zaustavlja proliferaciju ćelija.

“Ovo je neverovatno zapažanje da melitin, inače glavna komponenta pčeljinjeg otrova može suzbiti rast smrtonosnih ćelija raka dojke, naročito trostruko negativnog karcinoma dojke”, rekao je profesor Peter Klinken, inače glavni naučnik Univerziteta Zapadne Australije, a koji nije bio deo ovog istraživanja.

Kako bi još jednom potvrdili svoje saznanje, naučnici su tretirali mišiji model trostrukog kancera dojke kombinacijom melitina i leka Docetaksel, koji se inače koristi u terapiji kancera dojke. Rezultati su bili zapanjujući. Kombinacija ova dva sastojka pokazala se izuzetno efikasnom u smanjenju tumora.

Onkolozi bi potencijalno mogli da primene ovu strategiju u lečenju, kako bi povećali efikasnost u tretmanima, a smanjili dozu lekova za hemioterapiju, čime omogućavaju i smanjenje neželjenih efekata na zdrave ćelije.

Autori ove studije napominju da je otrov medonosne pčele relativno jeftin i lako dostupan, što ga čini dobrom opcijom za izlečenje kancera u zemljama sa ograničenim zdravstvenim resursima. Međutim, pošto ova studija i dalje traje, a naučnici treba da urade i klinička ispitivanja na ljudima kako bi procenili bezbednost i efikasnost melitina za izlečenje karcinoma, potrebno je uraditi i detaljno ispitivanje efekta melitina i na ostale zdrave ćelijske funkcije u organizmu.

Pogledajte i ostale teme koje se tiču zdravlja na stranici Zdravlje A-Z.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić