Na međunarodnom sastanku u Beču, posvećenom krizi u Siriji, a koji je protekao u senci terorističkih napada u Parizu, postignut je dogovor da se do januara naredne godine pokrenu pregovori između sirijske vlade i opozicije, a da se u roku od 18 meseci formira tranziciona vlada, prenose svetske agencije.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su se učesnici sastanka saglasili da treba da se ubrzaju napori za okončanje sukoba u Siriji tako što će se pokrenuti pregovori između vlade i opozicije do januara 2016. godine i održati izbori u roku od 18 meseci.

Kako navodi, sirijski predsednik Bašar al-Asad spreman je da učestvuje u pregovorima, prenosi Rojters.

Keri je u Beču, na konferenciji za novinare, rekao i da se pet stalnih članica Saveta Bezbednosti UN saglasilo da usvoji rezoluciju o prekidu vatre u Siriji.

Državni sekretar SAD navodi da kada se postigne dogovor o prelaznoj vladi, u roku od šest meseci biće izrađen nacrt novog ustava, a slobodni i pravedni izbori biće održani u roku od 18. meseci, prenosi AFP.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da postoji rastući konsenzus između svetskih sila o zajedničkoj borbi protiv Islamske države.

„Danas, mi smo imali bilateralne sastanke i imam osećaj da postoji rastuće priznanje o potrebi da se uspostavi efikasna međunarodna kolacija za borbu protiv Islamske Države“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer potvrdio je da je na sastanku u Beču postignut dogovor o otpočinjanju pregovora između opozicije i vlade u Siriji do kraja godine.

On je, takođe, istakao da će biti potrebno da se ulože napori kako bi se doneo nov ustav za tu „ratom razorenu zemlju“ i uspostavila tranziciona vlada u roku od 18 meseci, prenosi AP. (Novosti)