субота, 18 маја, 2024
vesti online

PANIKA U TERORISTIČKOM HEZBOLAHU: Agent izraelske tajne službe Mosad uvukao se u sam vrh pokreta

Agent Mosada nekoliko godina otkrivao je najtajnije operacije koje su trebale biti usmerene protiv Izraela.

Veliki je udarac doživeo libanski šiitski pokret Hezbolah: naime, agent izraelske tajne službe Mosad uvukao se u sam vrh te organizacije te je nekoliko godina otkrivao najtajnije operacije koje su trebale biti usmerene protiv Izraela.

Informaciju su preneli libanski mediji, a sasvim razumljivo nisu je potvrdili ni u Izraelu, niti u Hezbolahu.

Objavljeno je tako da je agent Muhamed Šavraba nedavno uhapšen s još četiri osobe i da će mu se suditi pred Hezbolahovim unutrašnjim telima sa nedvosmisleno teškom, a možda i kapitalnom kaznom.

Šavraba je, naime, još 2008. godine postao čelnik jedinice za inostrane operacije Hezbolaha, što je jedan od najviših položaja na koji je Mosad uspeo ubaciti svog agenta.

Da je pak Hezbolah ozbiljno uzdrman, pokazuje izjava jednog od njegovih čelnika.

On je, jasno, pokušao relatizovati ceo slučaj potvrdivši da je Hezbolah “raskrinkao Šavrabu” te da smatra “njegovo hapšenje značajnim uspehom uprkos udarcima koje je njegovo delovanje nanelo operacijama Hezbolaha”.

Potvrđeno je takođe da je u otkrivanju “krtice” u redovima šiitskog pokreta ključnu ulogu odigrala iranska tajna služba.

Šavraba bi mogao stajati iza likvidacije Imada Mughnijeha, jednog od lidera Hezbolaha, u eksploziji auto-bombe u Damasku 2008.

Navodno je Šavraba postao sumnjiv kad je pet pokušaja odmazde Izraelu zbog te likvidacije propalo.

Pitanje je kako nije sprečio akciju u Bugarskoj 2012., kad je napadnut autobus s izraelskim turistima, pri čemu ih je šest poginulo. (Isra-news)